• smirgler

TANEV ISTVÁN "SZTYOPA" // HALL OF FAME


TANEV ISTVÁN "SZTYOPA" // HALL OF FAME - Smirgli

Aki esetleg figyelemmel kísér valamely tradíciókkal rendelkező amerikai csapatsportot, legyen az kosárlabda, baseball vagy amerikai-football biztosan találkozott már a Hall of Fame kifejezéssel. A legszebb magyar fordítás erre az angol fogalomra a Halhatatlanok Csarnoka. Ez az elképzelt hely - mely már sok városban múzeumként a valóságban is testet öltött - azoknak a sportolóknak a szentélye, akik maradandót, utánozhatatlant vagy épp meglepőt alkottak saját kategóriájukban. Gondoltunk egy nagyot és vállalkoztunk a feladatra, hogy összegyűjtsük hazánk gördeszkázásának nagyjait, akikre joggal nézhetnek fel a következő generációk.

TANEV ISTVÁN "SZTYOPA" // HALL OF FAME - Smirgli

Az első Smirgli - Hall of Fame szereplőnket nem felsorolhatatlan eredményei, hatalmas flipjei vagy épp saját márkájának építgetése vezette ide, hanem az a lelkesedés és szeretet, mely már lassan két évtizede kitart az itthoni gördeszkásokért és persze önmagáért a gördeszkázásért.

TANEV ISTVÁN "SZTYOPA" // HALL OF FAME - Smirgli

Tanev István 1979 májusában látta meg a napvilágot a fővárosban, egészséges és eleven kisfiúként. Apai ágon bolgár származása okán keresztneve egyúttal Sztepán-ként is ejthető, melyből már rövidebb úton jutunk el Sztyopa ismerősen csengő becenevéhez. A néha Télapóként hardware-t a zsákjában hordó óriás történetét viszont talán csak az idősebbek, illetve azok ismerhetik, akiknek mesélt már.

Az egész egy szomszédos testvérpárnál látott, vélhetően a mesés nyugatról érkezett négykerekűvel kezdődött. A tizenéves Sztyopát annyira kíváncsivá tette a dolog, hogy rövid időn belül innen-onnan összeguberált egy deszkát magának. A mai fiatalok talán már nehezen képzelik el, hogy milyen lehetett felemás függőkön zörögni, melyek nyolc különböző méretű csavarral voltak épphogy felfogatva. Első ízben megkaparintott Santa Cruz lapjával, rajta szedett-vedett Indy függőkkel és gagyi kerekekkel 1995 tavaszán lépte át a VSZM Művelődési Ház birtokában lévő Skatepark kapuit. A gyermeklelkű srác már egy igazi "gang" hangulattal átitatott társaságba csöppent, akik nem épp kesztyűs kézzel vették kezelésbe őt. Az első varázslatból felocsúdva hamarosan távozásra adta a fejét, de ekkor egy pimasz kölyök, avagy később a Akkezdet egyik Phiaként megismert Závada Peti meggyőző szavai maradásra kényszerítették. Az életre szóló kötődés a sport iránt talán itt indult útjára az ekkor 3 héttel a második agyműtéte után lábadozó újdonsült gördeszkásban.

TANEV ISTVÁN "SZTYOPA" // HALL OF FAME - Smirgli

Pár évvel korábban, 1989-ben jelentek meg az első tünetek, az eleven 10 éves gyermek jellembeli megváltozásával. Egy, még a mai napig praktizáló orvos rossz diagnózisa és a beteg pszichológushoz küldése másfél éves félrekezelést eredményezett, mely az agyalapi mirigyén ekkor már meglévő daganat növekedéséhez vezetett. Egy fiatal nővér gyors közbenjárásának hála Sztyopánál még épp időben vették észre a bajt, melyet három napra rá műtét követett. A sebészek a kóros szövetek eltávolításával óhatatlanul is belenyúlnak az agy működését szabályozó rendszerekbe, ami ez esetben a hormonokért felelős részt érintette. Ettől fogva a hiányzó mechanizmusokat, egy sikeres műtét után is gyógyszerek segítségével kell helyettesíteni.


A második műtéti beavatkozást követően Sztyopa életében először merészkedett deszkások által már bejáratott pályára, és egyből beleszeretett a gurulásba és az azt körül lengő hangulatba, mely bármilyen oltás ellenére is minduntalan visszavonzotta. Ebben az időben már nálunk is szárnyát bontogatta a halacska alakú deszkákat felváltó new school hullám, melyet meglovagolva Bors Laci módszeresen körbe is vágta az akkor még nála is alacsonyabb Sztyopa deszkáját. A Pepper atyján kívül a budai parkban olyan arcokkal sodorta össze a szél, mint Henkó, Töky, Sarkadi Balu, Pető Peti, Surány Levente, Bacsó Berci és a többiek, akik közt rendesen megnevelődött az anyai szeretetben elkényeztetett fiú.


TANEV ISTVÁN "SZTYOPA" // HALL OF FAME - Smirgli

95 nyarán, a már rég elbizniszelt Santa Cruzt egy komplett deszka követte. Sztyopa örömtelien emlékszik vissza a zsír új 7.5-ös Powell - Three Monkeys lapra, amit le is nyúltak, de szerencsére fő darabja később megkerült. Ez a szélesség azonban idővel kicsinek bizonyult és helyette jött egy 8.0-ás Birdhouse, mely ekkor még hatalmasnak számított, de pont kényelmes volt a gyógyszerektől már egyre nagyobb súlyt nyomó deszkásnak, akivel ezután elindult a dominósor, azaz az alkatrész bizniszelés orrba-szájba. Sztyopa szerencséjére, a magyar gördeszka sport legnagyobbnak tartott éveiben került bele a légkör vonzásába. A VSZM-ben akkoriban zajló versenyek feelingjét bevallása szerint nehéz szavakba önteni. Az itthoni deszkázás hosszú időre meghatározó alakjai cseperedtek fel az említett pálya falai között, ahol persze rengeteg story született. Sztyopa valószínűleg reggelig tudna mesélni csak úgy, mint a VSZM bezárását követő években a Hősök terén kialakult gördeszkás grund figuráiról. Nagyra nőtt emberünk, akit deszkások gyúrtak ezen a placcon sokáig atyáskodott a gengszter kölykök felett.

TANEV ISTVÁN "SZTYOPA" // HALL OF FAME - Smirgli

Hála Istennek Sztyopa 2002-es műtéte óta a káros sejtek csöndben vannak odafenn. Másfél évvel ezelőtt sajnos beütött egy rossz gyógyszerezést követő súlyos állapot, melyben Sztyopa szavaival élve - Majdnem feldobtam a pacskert - , de az égiek ezúttal sem hagyták, hogy ez bekövetkezzen. Sztyopa visszaszámolása nyomán az is kiderült, hogy a nyakában hordott gördeszka keresztet, Henkó - az Ismeretlen katona sírján (Hősök tere) 360 flipből eltört lapjából - épp ebben a válságos időben készítette.


Sztyopánk 18 évnyi lelkesedés után manapság is koptatja 160 kilójával a budapesti aszfaltot. A nyáron például együtt hajtott 10.25-ös ALAP Deszkáján a Deszkás Pikniken felvonulókkal. Az elmúlt évek alatt, ahol nagyobb gördeszkás egybegyűlést tapasztalt, ott felbukkant és jelenlétével mindig egy csepp összetartozást és nosztalgiát csempészett a hazai deszkások szívébe. Feltehetnénk a költői kérdést, hogy megannyi műtét után, ekkora súllyal, rossz csontokkal és vérnyomással miért nem vágta sufniba a verdát már réges-rég, de Sztyopa válasza erre csak annyi: Ez egy olyan drog, amiről nincs leszoktató kúra.


Isten nyugosztaljon Sztyopa, mindenki barátja!


#Sztyopa #halhatatlanokcsarnoka #halloffame