top of page
 • smirgler

Hogy deszkázz most, amikor nem kéne? COVID-19Ha naivak lennénk, akkor írhatnánk azt, hogy sehogy, de tudjuk, hogy az nem fog menni mindenkinek.

Igen, sajnos még itt is csak ezt hallgathatjátok, viszont ezúttal legalább deszkás kontextusban.


Akinek egész nap csak a deszkázáson jár a feje és napi minimum három óra deszkázásra vágyik minden egyes nap, az hogyan tudná hetekre vagy akár hónapokra is megállni azt, hogy ne deszkázzon? Annak ellenére, hogy az egyértelműen jó döntés tényleg az lenne, ha mindenki meg tudná állni, hogy deszkázzon, tudjuk, hogy ez lehetetlen. Főleg most, hogy a legtöbb tiltott gyümölcs spoton is lehet nyomni. Meg hát, azért álszentek sem akarunk lenni, mert mi sem bírjuk megállni, hogy ne deszkázzunk. Tehát ha tényleg nem bírsz a seggeden ülni, akkor mi az, amit tényleg fullos lenne ha megtennél?


Be control c, control v-zhetnénk ide a Kormány ajánlását, de mi most inkább megpróbáljuk átültetni az ajánlásokat a deszkás környezetbe. Megjegyezzük azért, hogy mi aztán rohadtul messze állunk attól, hogy a részleteit ismerjük ennek az egész helyzetnek, viszont igyekszünk olyan forrásokat használni, amik megállják a helyüket a mi értékrendünkben.


A cikk erősen alapszik a Jenkem "IS IT SAFE TO SKATE IN THE TIME OF CORONAVIRUS?" cikkére. Viszont az túl amerikai ahhoz, hogy egy az egyben lefordítva hozzuk el nektek.


1. Mosd meg a kezedet. Sokszor.

Piszkos kezű deszkás | Smirgli

Gyakran megesik, hogy deszkázás után elég mocskosak vagyunk. Ha másért nem, akkor azért, mert a deszkánkat bedobjuk magunk elé deszkázásonként egy jó párszor egy session alatt és hát ugye a deszka nem a legtisztább dolog. Mivel még nincs folyamat jó idő, ezért a kutakat sok helyen nem nyitották meg, így ez nem a legkönnyebb dolog. Ha nem tudod, hol megmosni a kezed, akkor ezeket a dolgokat tudjuk ajánlani:

 1. Ne piszkáld az arcodat, addig amíg haza nem érsz, hogy megmosd a kezed.

 2. Ne piszkálj olyan dolgokat, amiket lehet, hogy az arcodhoz fogsz emelni, mielőtt letisztíthatnád őket. Például: telefon, fülhallgató. Ha nagyon nem tudod megállni, hogy Instára kipakold a #criminalkaranten videódat, vagy telefonálj, akkor nem árthat a telódat is egy kicsit megtisztítani otthon.

 3. Ne egyél úgy, hogy közvetlenül megfogod a kaját!

 4. Ha egy lehetőséged van, ne fogdoss össze mindent, hogy az esetlegesen rajtad lévő gedvába ragadt vírust így másnak elérhetővé tedd. Persze ez nem az invertekre vonatkozik, ha csak nem minden deszkás épp ugyanott akarja gyakorolni azt.


2. Kevés haverral, nagy távolságtartással, semmilyen kontaktus


Kézfogási alternatívák | Smirgli

The Elbow Comics And Cartoons


Egyedül nem mindig olyan király deszkázni, mint másokkal. Sőt, hogy egy kicsit nagymuterok is legyünk: nem is annyira biztonságos. Ha nem bírsz otthon maradni, vagy egyedül deszkázni, akkor ne most szervezzétek meg a legnagyobb szessönt a városban, mert a vírus pont így tud a legkönnyebben terjedni. Inkább beszéld le max 2-3 haveroddal, hogy menjetek egy jót csapatni valahova. Ilyenkor egyáltalán nem bunkóság nem kezet rázni, ölelgetni meg puszilkodni. Sokkal bunkóbb dolog az ha valaki nem fogadja el, hogy te most ezt nem gondolod túl felelős és biztonságos viselkedésnek. Egy intés, vagy egy könyök összeérintés teljesen elég.


Ha a haverod épp beadta élete legjobb trükkjét, akkor ne most ugorj a nyakába. Ütögesd a deszkád a földhöz, tapsolj, nyomd hogy "yeah" meg "yooo" meg "mi a fasz?!", de ne most ölelgesd vagy öklözz vele.

Nem csak köhögéssel, hanem beszéddel is terjedhet a vírus!

Ezért arra sem árt figyelni, hogy ne két centiről beszélgessünk a haverunkkal.


3. Ne fogdosd másét


Deszkázás közben megizzadunk és ilyenkor törölgetjük az izzadtságot a fejünkről is. Emiatt fontos, hogy minden tárgy, amit megfogtunk előtte azt csak mi fogdossuk. Mit jelent ez a deszkások körében a leginkább? Viasz és skatetool. Ne nagyon fogdosd másét és te se add oda másnak a sajátodat. Te is lekenheted neki a padkát, vagy húzhatsz kettőt a függőjén. Ha lazán vagy ezzel akkor legalább a skatetoolodat kicsit dzsuvázd le majd otthon.


Amiért tényleg fasza lenne, ha odafigyelnél


Deszkásként nagyon sokfélék vagyunk. Sok helyről jövünk. Van, aki egész nap egyedül van és nem érintkezik senkivel, más viszont lehet, hogy egész nap emberek között van. A közösségünk tökéletes terjedési lehetőség a vírus számára.

Medium Születésnap | Smirgli

Ha esetleg lesérülnél, akkor könnyen lehet, hogy nem látnának el még a sürgősségin sem. Politizálni nem fogunk az oldalon soha, de azért azt nem nehéz beismerni, hogy az egészségügyünk koronavírus nélkül is nagyon szégyen. Ha voltál már kiment bokával vagy bármilyen nagyon fájdalmas dologgal kórházban, akkor tudod, hogy miről beszélünk. Krízishelyzet nélkül is órákat kell gyakran várni az ellátásra. Ha pedig nem jutsz el dokihoz, aki esetleg megmondja, hogy eltört a lábad és gipszbe kell rakni, hogy helyesen forrjon össze, akkor a csontod rosszul fog összeforrni és azt már csak műtéttel lehet később helyre rakni, ami szar.

Utáljuk, amikor valaki ilyenekről beszél, mert a falra festi az ördögöt és kizökkent a flowból. Deszkásként ismerjük a kockázatot és tudjuk, hogy mivel jár az, amit csinálunk. Nem kell emlékeztetni rá! Viszont ez a helyzet mégis kivétel. Muszáj, hogy mindenki fullba vágja, hogy mivel játszik.


Úgy néz ki, hogy ez az egész miatt a fél nyarunknak már így is off. Nem biztos, hogy lesz júniusi külföldi trip, verseny, ahol összeröffenhetünk vagy akár Medium zine bemutató. Sőt lehet, hogy legközelebb júliusban deszkázhatunk legálisan újra együtt a közeli lezárt skateparkban. Jó lenne viszont, azért nem az egész nyarat elcseszni emiatt.

Ha mindenki minimalizálja a kiruccanásait, akkor talán rövidebb lesz ez az egész.

De akkor mit csinálj otthon?

Támogasd a helyi skateshopokat! | Smirgli

Ez egy nagyon nehéz idő mindenkinek, de a mi szempontunkból a leginkább a skateshopoknak, akik pörgetik a deszkás életet itthon. Már a legtöbb hazai skateshop csak a webshopját üzemelteti, mert ők is felelősen döntöttek. Ha nincs szükséged semmi hardware-re vagy ruhára, akkor néz rá valami gyökér kiegészítőre hátha annak az árával tudod támogatni a deszkás boltokat.


Ezen kívül is azért van pár dolog:

 • Vágd össze végre az ezer éves felvételeidet.

 • Ha van kerted, vagy valami közeli fasza helyed, akkor mehet a DIY itt és itt.

 • Az oldalon felhalmoztunk egy jó adag magyar videót. Csemegézz!

 • Ha inkább külföldi filmekre vágysz, akkor a skatevideosite.com egy kellemes gyűjtőhely.

 • Ha valamit nem találsz meg a Skatevideosite-on, akkor jöhet a régi jó barát, a Youtube.

 • Akár vásárolhatsz külföldi skateshopokból is hülyeségeket ha itthon nem találsz semmi izgit: A QUARANTINE BUYER’S GUIDE

 • Indulj a #criminalkaranten versenyen

 • Van jó sok külföldi deszkás médium (soknak van Youtube csatornája is), akiket mi nagyon szeretünk:

 1. Thrasher Magazine

 2. Free Skatemag

 3. Jenkem

 4. Berrics

 5. Grey Skatemag

 6. Quartersnacks

 7. Red Bull Skateboarding + Youtube

 8. SOLO Skatemag

 9. Sobre Skate - Slides & Grinds

 10. BE Skatemag

 11. Vague Mag

 12. Pocket Skatemag

 13. King Skatemag

 14. Transworld Skateboarding

 15. Kingpin Skateboarding

 16. Barrier Skatemag

 17. SLAP Magazine


Kitartást mindenkinek! Reméljük, hogy hamar nyomhatjuk együtt!

A gördeszkázás nem csak a gördeszkázásról szól | Smirgli

#koronavírus #jenkem #covid19 #karantén

bottom of page