• smirgler

Gördeszka Kezdőknek | Milyen deszkát vegyek?


Gördeszka vásárlás - a boldogság arca | Smirgli
Minden, amit tudni érdemes.

Ha még nincs saját gördeszkád, de szeretnéd életed legjobb beruházását megtenni, akkor ez a cikk reméljük segíteni fog megválaszolni azt a kérdést, hogy: Milyen a "jó deszka"?


A cikkben leírjuk, hogy:

 1. Milyen típusú gördeszkák vannak és melyik mire jó

 2. Mik a gördeszka részei

 3. Milyen deszkával érdemes kezdeni

 4. Milyen helyeket ajánlunk a vásárlásra

 5. Mikre kell figyelni a vásárlásnál

 6. Számít-e a márka

 7. Nagyjából mennyibe kerül egy deszka

 8. Mennyi idősen ajánlott kezdeni és kell-e védőfelszerelés

 9. Vélemény a Tescos, Auchanos és Decathlonos gördeszkákról

 10. Mik a következő lépések

Milyen típusú deszkák vannak és melyik mire jó?


Gördeszka

Hagyományos, eredeti gördeszka | Smirgli

Ez az a típus, amivel mi a Smiglinél foglalkozunk. Ez a típus a legelterjedtebb, amit a technikai gördeszkázás igénye szült meg. Technikai gördeszkázás alatt azt értjük, hogy az ember különféle trükköket csinál a deszkával. Megfelelő egyaránt gyerekeknek és felnőtteknek, mivel a deszkákat sok méretben gyártják.

Érdekesség, hogy a ma ismert változatot Rodney Mullen találta ki fokozatosan, miközben kezdte felfedezni, hogy mennyiféle módon lehet megpörgetni a deszkát.


Amire jó:

 1. Technikai gördeszkázás - ha trükköket akarsz csinálni.

 2. Gurulgatás/krúzolás - ha esetleg néha közlekedésre is használni szeretnéd.

 3. Lejtőzés/downhillezés - száguldás és powerslideolgatás

 4. Végtelen boldogság és teljesség érzés okozása.

A powerslide az a trükk/manőver, amikor a deszkát úgy fékezed le, hogy egy hirtelen mozdulattal a menetirányodnak keresztbe fordítod gurulás közben és keresztbe csúszol az úton.

Amire nem jó:

 • Olyan nincs!


Cruiser

Cruiser gördeszka | Smirgli

A cruiserek állnak a legközelebb a hagyományos gördeszkához. Ezek tulajdonképpen a hagyományos mai deszkák ősei. Általában csak az egyik oldaluk van felhajlítva, magasabbak, lazább a felfüggesztésük, nagyobb a kerekük és gyorsabb a csapágyuk.


Amire jó:

 1. Főleg gurulgatás/krúzolás - a nagy kerekek nem akadnak meg olyan könnyen a nehezen látható akadályokon (kavicsok, repedések, faágak), az erős csapágyak miatt szinte alig kell hajtani, (emiatt viszont jóval gyorsabb is), a laza felfüggesztés (amit meg lehet húzni feszesebbre) és a magassága miatt élesebb kanyarokat lehet vele bevenni (emiatt kicsit nehezebb is lehet az irányítása).

 2. Félcső, pool deszkázás - mert ott nem olyan "fontos", hogy jól és könnyen pörögjön a deszka, illetve mert az íveken való deszkázáshoz általában szélesebb deszkákat szoktak használni és a cruiserek is elég szélesek szoktak lenni.

 3. Technikai deszkázás - mindazok ellenére, amiket fent írtunk, a krúzerekkel nagyon jól lehet trükköket is csinálni. Bár mi inkább azt javasoljuk, hogy először a hagyományossal tanulj meg trükközni, mert sokkal könnyebb lesz.


Amire nem jó:

 • Azon kívül, hogy jóval nehezebb vele a technikai deszkázás, ez is mindenre jó.


Carver

Carver - inkább deszkázz | Smirgli

Ez a típus egy átmenet a cruiser és a longboard között. Hasonlít a krúzerekre, de az első függője fordítva van, ami arra "jó", hogy még élesebben lehessen vele irányt változtatni.


Amire jó:

 1. Lejtőzés/downhill

 2. Gurulgatás/krúzolás


Amire nem jó:

 • Technikai gördeszkázás

 • Gurulgatás/krúzolás (igen, itt is ide van írva) - a tipikus longboardos pumpálás révén, hajtás nélkül szerezhetsz sebességet ezzel is, viszont mivel ezzel már nem lehet normálisan olliezni/ugrani ezért a padkák gondot fognak okozni.

 • Önmagad megkedveltetése a hagyományos gördeszkásokkal - bár sok idős deszkás végzi carveren, a deszkások mindig furán, egyfajta gonosz mostohatestvérként fognak erre nézni, ami elviszi a lehetséges deszkásokat a deszkázástól és legtöbbször pózerekként tüntetik fel az egész deszkázást.


Longboard

Longboard - inkább deszkázz | Smirgli

Egy őrült találmány, amivel olyan gyorsan tudsz száguldani, mint akár egy autó. Jóval hosszabb egy deszkánál, és itt gyakran már mindkét függő fordítva van a deszkán, így még élesebb kanyarokat és powerslideokat lehet vele csinálni.


Amire jó:

 • Lejtőzés - de itt ajánlanánk, azért mi is védőket, mert tényleg hatalmas sebességet lehet vele gyűjteni és nem olyan rövid a megállási út.

 • Táncolgatás a deszkán - akármilyen nehéz is, ez nekünk hagyományos gördeszkásoknak a legtöbbször teljesen idétlenül néz ki.

Amire nem jó:

 • Technikai gördeszkázás

 • Városi gurulgatás/ krúzolás - túl hosszú a deszka, ezért a sok ember és utca bútorzat között nem valami kényelmes. Ha arra szorulsz, hogy a kezedben vidd tovább, akkor az sem valami jó, mivel túl nagy és nehéz.

 • Önmagad megkedveltetése a hagyományos gördeszkásokkal nehezen fog menni egy longboarddal - bár sok idős deszkás végzi longboardon is, a deszkások mindig furán, egyfajta gonosz mostohatestvérként fognak erre is nézni, ami elviszi a lehetséges deszkásokat a deszkázástól és legtöbbször pózerekként tüntetik fel az egész deszkázást. Ennek ellenére, azért a deszkások is szeretnek lejtőzni és elég durva, amikor valaki tényleg képes 80-nal repeszteni egy longboarddal.


Penny Board

Penny Board - A Röhej | Smirgli

Nos, erről inkább nem írunk semmit. Röhej. Az egyetlen, amire talán-talán jó lehet, hogy egy totyogó kisgyereknek odaadod, hogy szokja a deszkán állást, bár arra a célra is inkább egy kicsinyített gyerek gördeszkát ajánlanánk, többek között azért is mert, ahhoz képest, hogy milyen kicsi ez a cucc, gyakran eléggé gyors csapágyak vannak benne.

Ne vegyél Penny Boardot!

Mik a gördeszka részei?

Ezek a részek nélkül a gördeszkád nem lesz tökéletesen használható.


1. Gördeszkalap/deck vagy board (kanadai juhar az esetek 97%-ában)

Gördeszkalap vagy csak simán lap | Smirgli

2. Smirglipapír/Griptape a lap tetejére

Gördeszka smirgli vagy grip/ griptape | Smirgli

3. Fém felfüggesztés vagy függő/ trucks

Gördeszka felfüggesztés vagy függő | Smirgli

4. Kerekek/ wheels

Gördeszka kerék | Smirgli

5. Csapágyak/ bearings

Gördeszka csapágy | Smirgli

6. Csavarok/ screws

Gördeszka csavarok | Smirgli

Amik így állnak össze:

A videóban külön bontja a készítő a függőt is, aminek részei:

 1. Gumiharang

 2. Gumipogácsák (alsó és felső)

 3. Távtartók

 4. Tőcsavar

Mi nem szedtük őket külön, mivel egyben árulják őket a függővel és kezdőként még nem olyan fontos elmerülnöd ilyen mélyen a témában.

A videóban van még riserpad is a deszka és a függő között, aminek elnyelő, tompító szerepe van, hogy kevésbé törjön a deszka. Őszintén: nem sok haszna van.

Milyen deszkával érdemes kezdeni?

Komplett vs részenként összeállított

Kezdésnek azt javasoljuk, hogy komplett deszkát vegyél, mert olcsóbb és a kezdő igényeknek teljesen megfelel. Ha viszont kicsit több pénzt is hajlandó vagy rászánni, akkor egy részenként összerakott deszka nagyon állat tud lenni.

Használt vs új

Mivel sokan sajnos egész hamar abbahagyják a deszkázást, ezért egész jó áron lehet szerezni alig használtat tőlük a Minden magyar deszkás nevű Facebook csoportban és a szokásos bolhapiac oldalakon, mint Jófogás, Vatera vagy Facebook Marketplace. Ha nem vagy annyira eleresztve, akkor mindenképpen ezt ajánljuk, mert tényleg ki lehet fogni jókat és a Minden magyar deszkás csoportban, azért ha valaki rosszat tesz fel, pofátlan áron, akkor az megkapja kommentben a savak tengerét.


Viszont ha rászánnál inkább mégis kicsit többet és újat vennél, akkor egyértelműen azt mondjuk, hogy a magyar márkákból válassz, amelyekből a cikk megírásakor hat darab van:

 1. Medium Skateboards - Budapest + Webshop

 2. Sima Skateboart - Kaposvár + Webshop

 3. Attitude Skateboards - Budapest + Webshop

 4. Alap Deszkák - Budapest - saját gyártású, személyre szabott mintájú deszkák

 5. Cirus Skateboard - Veszprém + Webshop - saját gyártású deszkák

 6. Criminal Skateboards - Budapest, Eger, Webshop


DE! Ezekből sajnos nincs mindegyikből kompletten kapható változat, csak a Cirusból, így ezekből csak a lapot tudod megvenni a többit más márkákból kell. Fontos, hogy minden komplett deszka, szinte minden alkatrésze általában külön gyártótól van és ez így jó. A haladók is különböző gyártók alkatrészeiből állítják össze a deszkájukat, úgyhogy ez nem kell, hogy hátráltató tényező legyen.

Hol vegyek deszkát?

Magyar gördeszkaboltból rendelj mindenképpen. Ha érdekel, hogy miért mondjuk ezt, akkor olvasd el a kapcsolódó cikkünket:


Nem elképzelhetetlen, hogy kihagytunk egy-két shopot a listából, ha így van akkor írj ránk az oldal alján lévő elérhetőségeknél, vagy a Facebookon vagy az Instán és pótoljuk.


 1. Medium Skateshop- Budapest, Webshop

 2. Attitude Skateboards - Budapest, Webshop

 3. Alap Deszkák - Budapest, Kontakt

 4. Cirus Skateboard - Veszprém + Webshop

 5. Criminal Skateshop - Budapest, Eger, Webshop

 6. Stég Skateshop - Budapest, Veszprém, Webshop

 7. Ride Or Die Store - Budapest, Gyöngyös, Webshop

 8. Pepper Skateshop - Budapest, Webshop

 9. Store13 - Budapest, Webshop

 10. West Coast County Shop - Keszthely, Webshop

 11. 4Riderz Skateshop - Gyöngyös, Webshop

 12. SetUp Shop - Győr, Webshop

 13. 60 MPH - Sopron, Webshop

 14. Checkroom Skateshop - Kecskemét, Webshop

 15. Core Skateshop - Budapest, Webshop

 16. Garage Store - Budapest, Debrecen, Győr, Szeged, Webshop

Mikre kell figyelni a vásárláskor?

Ha nem online rendeled hanem bemész valamelyik boltba, akkor ezekre figyelj!


1. A deszka legyen felhajlítva mindkét végén, különben nem gördeszka. Azért fontos, hogy megtudd pattintani mindkettő felét.

2. Legyen felhajlítva mindkét oldalán is egy éppen csak hogy leheletnyit és a kerekek felett legyen benne egy hullám (konkáv), mint a képen lent. Sok mindenre jó a konkáv, például többek között ez (is) fog segíteni, hogy pattintás után nagyobbat tudj belerúgni a deszkába a levegőben és így jobban pörögjön.

Konkáv a kerekek fölött és körbe a gördeszkán | Smirgli
Konkáv a kerekek fölött és körbe a gördeszkán

3. Ne legyen megcsavarodva a deszka, mint a pizzás csavart péksüti. Kiszáradást, régóta boltban állást jelent, ami azt jelenti, hogy rövidebb lesz az élettartama. (A kép erős túlzás, de a lényeg remélhetőleg átjön.)

4. Ha külföldi cég deszkáját vennéd, akkor keress rá a gyártó nevére és a modellre a Google-ön. Ha látod, hogy több éves a modell és egyértelműen kiderül, hogy már nem gyártják, akkor gyanús, hogy azóta a polcokon áll és csak szárad, tehát szintén rövidebb ideig lesz csak jó. A magyar márkák ritkábban változtatják a grafikájukat, így ez rájuk nem érvényes, mivel akár éveken keresztül is rendelnek ugyanabból a grafikából.

5. Nem aranyszabály, de az akciós deszkák gyakran régóta állnak a polcon, tehát kiszáradtak lehetnek. Mivel ilyenkor elég jó áron hozzájuk lehet jutni, megérheti a rövidebb élettartam.

6. A használt deszkán ne legyenek olyan repedések, amik kiemelkednek a deszka felületéből, tehát ne vegyél reccsent deszkát. Reccsenés lehet a deszka szélén és a közepén is akár. Az apró hajszálvékony, nem kiálló repedések nem számítanak.

Reccsent gördeszka | Smirgli

7. Ugyanolyan széles legyen a függő, mint a deszkád.

8. Ne legyen szétjőve a gumipogácsa, különben nem fogod tudni állítani a feszességét. Tehát skate toollal vagy 14-es csavarkulccsal tudd húzni és lazítani a tőcsavarra húzott anyacsavart. Ugyanez érvényes az összes többi csavarra is (10-es és 13-as kulcs) ha már itt tartunk.

9. A csapágyak szépen guruljanak, ne akadozzanak. A friss bolti deszkák csapágya gyakran nem pörög annyira, mint amit jónak gondolnál, de ne félj, amint egy kicsit bejáratódik, jobban fog pörögni.

10. A kerékben ne legyen lap, mert akadozva fog gurulni.

Lap a kerékben | Smirgli

11. A lábad és a deszkád mérete passzoljon:

 • 35-ös lábhoz a 7.5-7.8-as deszka méreteket ajánljuk.

 • 40-es mérettől jöhetnek a 8.0-8.375-ös deszkák.

 • 8.5-ös és nagyobb méretet csak azoknak ajánlanánk, akik az ívek szerelmesei lettek, vagy kevesebb flip trükköt szeretnek csinálni, vagy tényleg jó nagy lábuk van, vagy csak éppen az esik jobban.