top of page
 • smirgler

Gördeszka Kezdőknek | Milyen deszkát vegyek?


Gördeszka vásárlás - a boldogság arca | Smirgli
Minden, amit tudni érdemes.

Ha még nincs saját gördeszkád, de szeretnéd életed legjobb beruházását megtenni, akkor ez a cikk reméljük segíteni fog megválaszolni azt a kérdést, hogy: Milyen a "jó deszka"?


A cikkben leírjuk, hogy:

 1. Milyen típusú gördeszkák vannak és melyik mire jó

 2. Mik a gördeszka részei

 3. Milyen deszkával érdemes kezdeni

 4. Milyen helyeket ajánlunk a vásárlásra

 5. Mikre kell figyelni a vásárlásnál

 6. Számít-e a márka

 7. Nagyjából mennyibe kerül egy deszka (frissítve 2023 január)

 8. Van edzés, egyesület?

 9. Mennyi idősen ajánlott kezdeni és kell-e védőfelszerelés

 10. Vélemény a Tescos, Auchanos és Decathlonos gördeszkákról

 11. Mik a következő lépések

 

Milyen típusú deszkák vannak és melyik mire jó?


Gördeszka

Hagyományos, eredeti gördeszka | Smirgli

Ez az a típus, amivel mi a Smiglinél foglalkozunk. Ez a típus a legelterjedtebb, amit a technikai gördeszkázás igénye szült meg. Technikai gördeszkázás alatt azt értjük, hogy az ember különféle trükköket csinál a deszkával. Megfelelő egyaránt gyerekeknek és felnőtteknek, mivel a deszkákat sok méretben gyártják.

Érdekesség, hogy a ma ismert változatot Rodney Mullen találta ki fokozatosan, miközben kezdte felfedezni, hogy mennyiféle módon lehet megpörgetni a deszkát.


Amire jó:

 1. Technikai gördeszkázás - ha trükköket akarsz csinálni.

 2. Gurulgatás/krúzolás - ha esetleg néha közlekedésre is használni szeretnéd.

 3. Lejtőzés/downhillezés - száguldás és powerslideolgatás

 4. Végtelen boldogság és teljesség érzés okozása.

A powerslide az a trükk/manőver, amikor a deszkát úgy fékezed le, hogy egy hirtelen mozdulattal a menetirányodnak keresztbe fordítod gurulás közben és keresztbe csúszol az úton.

Amire nem jó:

 • Olyan nincs!


Cruiser

Cruiser gördeszka | Smirgli

A cruiserek állnak a legközelebb a hagyományos gördeszkához. Ezek tulajdonképpen a hagyományos mai deszkák ősei. Általában csak az egyik oldaluk van felhajlítva, magasabbak, lazább a felfüggesztésük, nagyobb a kerekük és gyorsabb a csapágyuk.


Amire jó:

 1. Főleg gurulgatás/krúzolás - a nagy kerekek nem akadnak meg olyan könnyen a nehezen látható akadályokon (kavicsok, repedések, faágak), az erős csapágyak miatt szinte alig kell hajtani, (emiatt viszont jóval gyorsabb is), a laza felfüggesztés (amit meg lehet húzni feszesebbre) és a magassága miatt élesebb kanyarokat lehet vele bevenni (emiatt kicsit nehezebb is lehet az irányítása).

 2. Félcső, pool deszkázás - mert ott nem olyan "fontos", hogy jól és könnyen pörögjön a deszka, illetve mert az íveken való deszkázáshoz általában szélesebb deszkákat szoktak használni és a cruiserek is elég szélesek szoktak lenni.

 3. Technikai deszkázás - mindazok ellenére, amiket fent írtunk, a krúzerekkel nagyon jól lehet trükköket is csinálni. Bár mi inkább azt javasoljuk, hogy először a hagyományossal tanulj meg trükközni, mert sokkal könnyebb lesz.


Amire nem jó:

 • Azon kívül, hogy jóval nehezebb vele a technikai deszkázás, ez is mindenre jó.


Carver

Carver - inkább deszkázz | Smirgli

Ez a típus egy átmenet a cruiser és a longboard között. Hasonlít a krúzerekre, de az első függője fordítva van, ami arra "jó", hogy még élesebben lehessen vele irányt változtatni.


Amire jó:

 1. Lejtőzés/downhill

 2. Gurulgatás/krúzolás


Amire nem jó:

 • Technikai gördeszkázás

 • Gurulgatás/krúzolás (igen, itt is ide van írva) - a tipikus longboardos pumpálás révén, hajtás nélkül szerezhetsz sebességet ezzel is, viszont mivel ezzel már nem lehet normálisan olliezni/ugrani ezért a padkák gondot fognak okozni.

 • Önmagad megkedveltetése a hagyományos gördeszkásokkal - bár sok idős deszkás végzi carveren, a deszkások mindig furán, egyfajta gonosz mostohatestvérként fognak erre nézni, ami elviszi a lehetséges deszkásokat a deszkázástól és legtöbbször pózerekként tüntetik fel az egész deszkázást.


Longboard

Longboard - inkább deszkázz | Smirgli

Egy őrült találmány, amivel olyan gyorsan tudsz száguldani, mint akár egy autó. Jóval hosszabb egy deszkánál, és itt gyakran már mindkét függő fordítva van a deszkán, így még élesebb kanyarokat és powerslideokat lehet vele csinálni.


Amire jó:

 • Lejtőzés - de itt ajánlanánk, azért mi is védőket, mert tényleg hatalmas sebességet lehet vele gyűjteni és nem olyan rövid a megállási út.

 • Táncolgatás a deszkán - akármilyen nehéz is, ez nekünk hagyományos gördeszkásoknak a legtöbbször teljesen idétlenül néz ki.

Amire nem jó:

 • Technikai gördeszkázás

 • Városi gurulgatás/ krúzolás - túl hosszú a deszka, ezért a sok ember és utca bútorzat között nem valami kényelmes. Ha arra szorulsz, hogy a kezedben vidd tovább, akkor az sem valami jó, mivel túl nagy és nehéz.

 • Önmagad megkedveltetése a hagyományos gördeszkásokkal nehezen fog menni egy longboarddal - bár sok idős deszkás végzi longboardon is, a deszkások mindig furán, egyfajta gonosz mostohatestvérként fognak erre is nézni, ami elviszi a lehetséges deszkásokat a deszkázástól és legtöbbször pózerekként tüntetik fel az egész deszkázást. Ennek ellenére, azért a deszkások is szeretnek lejtőzni és elég durva, amikor valaki tényleg képes 80-nal repeszteni egy longboarddal.


Penny Board

Penny Board - A Röhej | Smirgli

Nos, erről inkább nem írunk semmit. Röhej. Az egyetlen, amire talán-talán jó lehet, hogy egy totyogó kisgyereknek odaadod, hogy szokja a deszkán állást, bár arra a célra is inkább egy kicsinyített gyerek gördeszkát ajánlanánk, többek között azért is mert, ahhoz képest, hogy milyen kicsi ez a cucc, gyakran eléggé gyors csapágyak vannak benne.

Ne vegyél Penny Boardot!

 

Mik a gördeszka részei?

Ezek a részek nélkül a gördeszkád nem lesz tökéletesen használható.


1. Gördeszkalap/deck vagy board (kanadai juhar az esetek 97%-ában)

Gördeszkalap vagy csak simán lap | Smirgli

2. Smirglipapír/Griptape a lap tetejére

Gördeszka smirgli vagy grip/ griptape | Smirgli

3. Fém felfüggesztés vagy függő/ trucks

Gördeszka felfüggesztés vagy függő | Smirgli

4. Kerekek/ wheels

Gördeszka kerék | Smirgli

5. Csapágyak/ bearings

Gördeszka csapágy | Smirgli

6. Csavarok/ screws

Gördeszka csavarok | Smirgli

Amik így állnak össze:

A videóban külön bontja a készítő a függőt is, aminek részei:

 1. Gumiharang

 2. Gumipogácsák (alsó és felső)

 3. Távtartók

 4. Tőcsavar

Mi nem szedtük őket külön, mivel egyben árulják őket a függővel és kezdőként még nem olyan fontos elmerülnöd ilyen mélyen a témában.

A videóban van még riserpad is a deszka és a függő között, aminek elnyelő, tompító szerepe van, hogy kevésbé törjön a deszka. Őszintén: nem sok haszna van.

 

Milyen deszkával érdemes kezdeni?

Komplett vs részenként összeállított

Kezdésnek azt javasoljuk, hogy komplett deszkát vegyél, mert olcsóbb és a kezdő igényeknek teljesen megfelel. Ha viszont kicsit több pénzt is hajlandó vagy rászánni, akkor egy részenként összerakott deszka nagyon állat tud lenni.

Használt vs új

Mivel sokan sajnos egész hamar abbahagyják a deszkázást, ezért egész jó áron lehet szerezni alig használtat tőlük a Minden magyar deszkás nevű Facebook csoportban és a szokásos bolhapiac oldalakon, mint Jófogás, Vatera vagy Facebook Marketplace. Ha nem vagy annyira eleresztve, akkor mindenképpen ezt ajánljuk, mert tényleg ki lehet fogni jókat és a Minden magyar deszkás csoportban, azért ha valaki rosszat tesz fel, pofátlan áron, akkor az megkapja kommentben a savak tengerét.


Viszont ha rászánnál inkább mégis kicsit többet és újat vennél, akkor egyértelműen azt mondjuk, hogy a magyar márkákból válassz, amelyekből a cikk megírásakor hat darab van:

 1. Medium Skateboards - Budapest + Webshop

 2. Sima Skateboart - Kaposvár + Webshop

 3. Attitude Skateboards - Budapest + Webshop

 4. Alap Deszkák - Budapest - saját gyártású, személyre szabott mintájú deszkák

 5. Cirus Skateboard - Veszprém + Webshop - saját gyártású deszkák

 6. Criminal Skateboards - Budapest, Eger, Webshop


DE! Ezekből sajnos nincs mindegyikből kompletten kapható változat, csak a Cirusból, így ezekből csak a lapot tudod megvenni a többit más márkákból kell. Fontos, hogy minden komplett deszka, szinte minden alkatrésze általában külön gyártótól van és ez így jó. A haladók is különböző gyártók alkatrészeiből állítják össze a deszkájukat, úgyhogy ez nem kell, hogy hátráltató tényező legyen.

 

Hol vegyek deszkát?

Magyar gördeszkaboltból rendelj mindenképpen. Ha érdekel, hogy miért mondjuk ezt, akkor olvasd el a kapcsolódó cikkünket:


Nem elképzelhetetlen, hogy kihagytunk egy-két shopot a listából, ha így van akkor írj ránk az oldal alján lévő elérhetőségeknél, vagy a Facebookon vagy az Instán és pótoljuk.


 1. Medium Skateshop- Budapest, Webshop

 2. Attitude Skateboards - Budapest, Webshop

 3. Alap Deszkák - Budapest, Kontakt

 4. Cirus Skateboard - Veszprém + Webshop

 5. Criminal Skateshop - Budapest, Eger, Webshop

 6. Stég Skateshop - Budapest, Veszprém, Webshop

 7. Ride Or Die Store - Budapest, Gyöngyös, Webshop

 8. Pepper Skateshop - Budapest, Webshop

 9. Store13 - Budapest, Webshop

 10. West Coast County Shop - Keszthely, Webshop

 11. 4Riderz Skateshop - Gyöngyös, Webshop

 12. SetUp Shop - Győr, Webshop

 13. 60 MPH - Sopron, Webshop

 14. Checkroom Skateshop - Kecskemét, Webshop

 15. Core Skateshop - Budapest, Webshop

 16. Garage Store - Budapest, Debrecen, Győr, Szeged, Webshop

 

Mikre kell figyelni a vásárláskor?

Ha nem online rendeled hanem bemész valamelyik boltba, akkor ezekre figyelj!


1. A deszka legyen felhajlítva mindkét végén, különben nem gördeszka. Azért fontos, hogy megtudd pattintani mindkettő felét.

2. Legyen felhajlítva mindkét oldalán is egy éppen csak hogy leheletnyit és a kerekek felett legyen benne egy hullám (konkáv), mint a képen lent. Sok mindenre jó a konkáv, például többek között ez (is) fog segíteni, hogy pattintás után nagyobbat tudj belerúgni a deszkába a levegőben és így jobban pörögjön.

Konkáv a kerekek fölött és körbe a gördeszkán | Smirgli
Konkáv a kerekek fölött és körbe a gördeszkán

3. Ne legyen megcsavarodva a deszka, mint a pizzás csavart péksüti. Kiszáradást, régóta boltban állást jelent, ami azt jelenti, hogy rövidebb lesz az élettartama. (A kép erős túlzás, de a lényeg remélhetőleg átjön.)

4. Ha külföldi cég deszkáját vennéd, akkor keress rá a gyártó nevére és a modellre a Google-ön. Ha látod, hogy több éves a modell és egyértelműen kiderül, hogy már nem gyártják, akkor gyanús, hogy azóta a polcokon áll és csak szárad, tehát szintén rövidebb ideig lesz csak jó. A magyar márkák ritkábban változtatják a grafikájukat, így ez rájuk nem érvényes, mivel akár éveken keresztül is rendelnek ugyanabból a grafikából.

5. Nem aranyszabály, de az akciós deszkák gyakran régóta állnak a polcon, tehát kiszáradtak lehetnek. Mivel ilyenkor elég jó áron hozzájuk lehet jutni, megérheti a rövidebb élettartam.

6. A használt deszkán ne legyenek olyan repedések, amik kiemelkednek a deszka felületéből, tehát ne vegyél reccsent deszkát. Reccsenés lehet a deszka szélén és a közepén is akár. Az apró hajszálvékony, nem kiálló repedések nem számítanak.

Reccsent gördeszka | Smirgli

7. Ugyanolyan széles legyen a függő, mint a deszkád.

8. Ne legyen szétjőve a gumipogácsa, különben nem fogod tudni állítani a feszességét. Tehát skate toollal vagy 14-es csavarkulccsal tudd húzni és lazítani a tőcsavarra húzott anyacsavart. Ugyanez érvényes az összes többi csavarra is (10-es és 13-as kulcs) ha már itt tartunk.

9. A csapágyak szépen guruljanak, ne akadozzanak. A friss bolti deszkák csapágya gyakran nem pörög annyira, mint amit jónak gondolnál, de ne félj, amint egy kicsit bejáratódik, jobban fog pörögni.

10. A kerékben ne legyen lap, mert akadozva fog gurulni.

Lap a kerékben | Smirgli

11. A lábad és a deszkád mérete passzoljon:

 • 35-ös lábhoz a 7.5-7.8-as deszka méreteket ajánljuk.

 • 40-es mérettől jöhetnek a 8.0-8.375-ös deszkák.

 • 8.5-ös és nagyobb méretet csak azoknak ajánlanánk, akik az ívek szerelmesei lettek, vagy kevesebb flip trükköt szeretnek csinálni, vagy tényleg jó nagy lábuk van, vagy csak éppen az esik jobban.

Ezek a méretek hüvelykben/inchben értendőek (1' inch = 2,54 cm). Ha úgy érzed, hogy ez a fenti leírás nem oké neked, akkor ez az ábra segíthet:


 

Milyen márkájú deszkát válasszak ha komplettet szeretnék?

Mivel komplettből a magyarok közül csak a Cirus van, ezért azt válaszd. Ha az esetleg nem tetszik, akkor jöhetnek a külföldi márkák.


Viszont tulajdonképpen a márka szinte mindegy, ha a deszka megfelel a fent írtaknak.


Például vannak úgynevezett disztibúciók, amiknek a lényege, hogy több márkát is ők látnak el lapokkal. A Dwindle disztribúció alá tartozik például a Blind, az Almost, az Enjoi és a Darkstar. Tehát könnyen előfordulhat, hogy két olyan márka között vacillálsz, amik tulajdonképpen ugyanazok, csak a grafikájuk más. Emiatt igazából csak azt mondjuk, hogy tetsszen a kinézet, legyen jó áron és vedd figyelembe azokat a pontokat, amiket fenn írtunk és ha mindnek megfelel, akkor valószínűleg nem lesz gond, de azért

mindig tedd el a számlát a biztonság kedvéért!
 

Ha külön-külön részenként akarok venni, akkor milyen márkájú gördeszka alkatrészeket válasszak?

Ha külön-külön vásárolnád össze a deszka alkatrészeit, akkor mindenképpen magyar lapot vegyél, mert ők fognak versenyeket szervezni és szponzorálni, tehát ők tartják életben a közösségünket. A hardware-ekből (tehát a gördeszkalapon kívüli részek) is fontos, hogy jókat válassz. Felsorolunk párat, amikből nem lehet baj. Bár persze biztosan van valaki, aki fel tud hozni valami rossz példát a listánk ellen.


Ha valami mást néztél ki, akkor irány Google-özni a véleményekért, vagy a Minden magyar deszkás Facebook csoportba segítségért.

Lap

Ahogy fent is írtuk:

 • Medium Skateboards

 • Sima Skateboart

 • Attitude Skateboards

 • Alap Deszkák

 • Cirus Skateboard

 • Criminal Skateboards

Függő

Amiket mi szeretünk:

 • Independent/ Indy - egyértelműen az első helyen

 • Thunder

 • Krux

 • Tensor

 • Venture

 • Theeve

Grip

 • Mob - lehet, hogy túl erős tapadású ha teljesen kezdő vagy

 • Grizzly

 • Shake Junt

Kérd meg nyugodtan az eladót, hogy tegye fel neked, de azért nézd meg jól, hogy hogyan csinálja, hogy te is meg tudd csinálni legközelebb. Vagy nézd meg ezt a videót a Közös Deszkás Magazintól, hogy lásd hogyan kell összeszerelni egy deszkát:


Kerekek

 • Bones

 • Spitfire

 • OJ

Különböző keménységben kaphatóak, de kezdőként még mindegy talán, hogy milyet veszel.


Csapágy

 • Bones

 • Bronson

 • Shake Junt

 • Spitfire

Ha teljesen kezdő vagy és még nem igazán tanultál meg gurulni stabilan, akkor ABEC 3-asat vagy 5-öset válassz, mert azoknál erősebbre valószínűleg nem lesz még szükséged.


Kiegészítő

Egy jó skate tool szinte elengedhetetlen.


Egy elengedhetetlen eszköz, a skate tool | Smirgli
 

Mennyibe kerül egy jónak mondható gördeszka?

Nos, attól függ, hogy megfogadod-e a komplett deszka tanácsunkat, vagy belecsapsz és összeállítasz egy komolyabb dezsőt.

Mennyit vagy hajlandó fizetni? | Smirgli
A bolti komplett deszkák ára 30 és 50 ezer forint között vannak.

Ha a fenti shopokból veszed, akkor még segítenek is neked biztosan a döntésben. Ha használtat veszel, akkor 12-35 ezerért szoktak kb feltenni komplett dezsiket.


Az az új, nem használt komplett deszka, ami 25 ezer forint alatt van, az gyanús (persze biztos tud valaki kivételt mondani). Hiszen szimplán ennyiből nem lehet kihozni egy jó minőségű deszkát. És hidd el a rossz minőségű deszka az utolsó dolog, amit ki akarsz próbálni.


Egy határeset azonban van, ez a Globe komplett gördeszka, ami a legolcsóbb és minőségileg azért nagyjából (ismételjük: nagyjából) rendben van.


Ha külön-külön veszed akkor kb:

 1. Lap: 14.000-23.000 Ft

 2. Grip: 1.000-3.500 Ft

 3. Függő: 15.000-28.000 FT

 4. Csapágyak: 3.000-23.000 Ft (az elején bőven elég egy alacsonyabb árkategóriás)

 5. Kerekek: 6.000-20.000 Ft

 6. Csavarok 800-2.000 Ft

Tehát ha ügyes vagy, akkor is 35.000 Ft-nál drágább ha újonnan vásárolsz, de jóval valószínűbb, hogy 50.000 körül fogsz kijönni a végén.

 

Mennyi idősen ajánlott kezdeni? Kell védőfelszerelés?

A fent írtak egyaránt vonatkoznak gyerekekre és felnőttekre is. Akkora gyerekeknek, akiknek még nem fejlődött ki rendesen a mozgás koordinációjuk, javaslunk védőket is, főleg bukósisakot, de igazából ha csak nem volt valami súlyos műtét vagy törés a közelmúltban, akkor nem lesz szükség védőfelszerelésre.

A gördeszkázásban szükség van nagyon finom apró mozdulatokra és a védők korlátoznak a mozgásban.

Mivel a deszkázás nem veszélyesebb, mint bármelyik másik sportág (nem, tényleg nem az), ezért szinte senki sem hord védőket, csak a félcső és pool deszkások. De ha attól jobb, akkor vedd fel, vagy add a gyerekedre. Sokáig nem lesz rajta(d) :-)


Vannak, akik már két évesen is deszkán állnak, de egy általánosan jó idő talán a 6-18 éves korosztály.


Azt gondolod, hogy túl öreg vagy már elkezdeni?

Szomorú számunkra egy kissé, hogy Magyarországon még mindig azt hiszik általánosan az emberek, hogy a gördeszka egy játékszer és, hogy csakis fiatal 12 évesek deszkáznak. Ez nem így van. Valóban több a fiatal, de rengeteg 20, 30, 40 és 50 feletti deszkás van itthon is az ország minden részén.

Nem, nem vagy túl öreg. Ha esetleg több vagy, mint 18 (esetleg akár 40), akkor ne érdekeljen az, hogy mit írtunk odafenn az ideális kezdési korról. Bárki elkezdhet deszkázni. Viszont mivel nem tanultad meg gyerekként, hogy hogyan kell esni a deszkával, ezért kicsit tovább fog tartani valószínűleg a betanulás, de nem sokkal. A fontos, hogy ne félj és tartsd mindig alacsonyan a súlypontodat, úgy hogy enyhén rogyasztasz.

Ne félj megtanulni esni. Talán ez a legfontosabb első lépés.

Egy kis előre bukfenctől nem lesz semmi bajod.


Bátorító lehet a Neal Unger nevű amerikai férfi (vagy inkább bácsi), aki 60 évesen kezdett el gördeszkázni.

 

Tescos, Auchanos gördeszka nem jó?

Tescos, Auchanos gördeszkát soha ne vegyél | Smirgli

Nem.

Egyik fenti pontunknak sem felelnek meg a deszkáik. Nem gurulnak eléggé (nem neked sem lesz az elég, mindegy mit mond anyukád), nem pattannak eléggé, nem könnyen állítható a függőjük, emiatt könnyen kontrollálhatatlanná válnak, nem megfelelő rétegezéssel és nem kanadai juharból készülnek, ezért könnyen törnek, nem erős a smirgli rajtuk, ezért gyorsan lekopik és nem fog a lábadhoz tapadni, hogy trükközhess és a többi.

Az árából meg már néha lehet jó használt deszkát venni.


Decathlonos gördeszka sem jó?

Nem.

Bár itt, azért egy kicsit bajban vagyunk. A szívünk azt mondja, hogy ne, viszont a deszkáik igazából valamennyire megfelelnek a fent írtaknak. Ők valamennyire odafigyelnek a minőségre. Viszont biztosan nem annyira, mint a többi csakis ezzel foglalkozó cég. Illetve nem járulnak hozzá egyáltalán a sport fejlesztéséhez és kevés a közösség tapasztalata a deszkáikkal. Árban nincsenek messze a hazai deszkáktól, ezért inkább azt javasoljuk, hogy válassz hazait.

 

És ezután ha minden megvan, hogyan tovább?

 1. Szükséged lesz még egy jó cipőre, aminek kellően jó a tapadása, a kialakítása és a tartóssága. De erről később majd egy másik cikkben.

 2. A deszkádat ne tartsd kinn az erkélyen, a kertben vagy a radiátor közelében, mert a változó hőhatása nem tesz jót a deszka időállóságának.

 3. Habár az epoxi ragasztó, amivel a rétegeket összeragasztják vízálló, a deszka maga és a grip nem az, úgyhogy esőben ne nagyon gurulj vagy deszkázz.

 4. Nézz sok videót és gyakorolj rengeteget.

 5. Ne félj megszólítani más deszkásokat, hogy segítsenek kicsit az alapokkal. Persze vannak parasztok köztünk sajnos, de biztosan segít majd valaki ha normálisan kéred.

 6. Ne hord így a deszkádat. Ez a mall grab, vagyis pláza fogás, amiből azonnal látszik, hogy valaki nem ért a deszkához.

Ha nem megy magadtól? Van edzés?

A deszkázásban nincsen edzés és mindenki magától, illetve a környezetében lévő emberektől tanul. Azonban ha egyedül nem sikerül rájönni a dolgokra ne csüggedj, sokakkal megesik. Gondolkozz el a budapesti Gördeszka Sulin, ahol tapasztalt deszkásoktól/ deszkaoktatóktól tanulhatod meg az alapokat, vagy akár a haladóbb szintű trükköket. Egészen fiatalok és 40+-osok is járnak a hozzájuk, több OB dobogóst is kineveltek már, úgyhogy abszolút javasoljuk mindenkinek őket: Gördeszka Oktatás

Vannak egyesületek?

Igen, több is működik az ország több pontján, de általában nem vállalnak oktatást a fent írt okok miatt. Csatlakozni hozzájuk más és más miatt éri meg. Például versenyengedély szerzés (országos bajnokság alapkövetelmény), utaztatás, utazás támogatás, kedvezményes pályahasználat stb. Mivel már olimpiai sportág a deszkázás, egy hivatalos, nemzetközileg jegyzett sportszövetsége is van az egyesületeknek a MOGGSZ. A teljesség igénye nélkül a magyar gördeszkás egyesületek listája:

Hol deszkázz?

Röviden: bárhol. A deszkázás a szabadságérzést adja majd, úgyhogy ne szorítsd magad határok közé. A skateparkokban viszont biztosan találsz majd másik, akár szintén kezdő deszkást is. Ha fővárosi (vagy főváros közeli) vagy, akkor használd a Budapest Skate Map-et, hogy találj egy jó spotot a kezdéshez. Ha nem fővárosi vagy, akkor tartsd szemmel a Skateparkok menüpontunkat, ami a cikk megírásakor még nincs kész, viszont remélhetőleg minél hamarabb elérhető lesz, legalább egy kezdetleges verzió.

Hogy mi az a spot? Egy deszkázható helyet skate spotnak vagy csak röviden spotnak hívunk.

Hogy deszkázz?

Ahogy jól esik, de erről is majd később inkább egy másik posztban. Röviden: gurulj minél többet és tanulj meg manőverezni. Anélkül nem fognak menni a trükkök. Trükkök közül is először egy nagyon stabil ollie kell és csak utána a flipek, hogy könnyen tanulj meg mindent.


Ha ne adj isten valaki beszólna azért, mert védőkben vagy, vagy mert kezdőként még nem tudod, hogy hogyan kell használni a parkokat/ spotokat úgy, hogy ne zavarj senkit, vagy esetleg mert nem akarsz az utcán deszkázni, akkor ne törődj vele, de igyekezz minél hamarabb megtanulni a skatepark "etikettet" (borzalmas ez a szó a deszkázás világában, de helytálló). Sok tuskó deszkás van, akik azt hiszik, hogy ők mindent jobban tudnak. Te csak csináld a dolgod és igyekezz úgy deszkázni, hogy más is elférjen tőled.


A legtöbb dolgot saját tapasztalataidon keresztül fogod megtanulni, úgyhogy menj is gyakorolni/vásárolni és ne félj megkérni másokat, hogy segítsenek!


#kezdőknek #tanácsok #magyarskateshopok #gördeszkavásárlás

bottom of page