top of page
  • smirgler

Friss Hús | Rácz Roland

A Rios Crew Toló 2 videójában van egy fiatal srác etalon stílussal és állat trükkökkel, aki járja az országot és pimaszan szórja a vad trükkjeit mindenhol. Ő Rolika @spilfnroc, a fiatal magyar tehetségeket bemutató Friss Hús sorozatunk következő célpontja.

Friss Hús | Rácz Roland | Smirgli

Hogy hívnak, mennyi idős vagy, mióta deszkázol és hova valósi vagy?

Rrrroland a becsületes nevem, 20 éves vagyok és legalább már 7 éve hajtom a varázsszőnyeget. Tiszaújváros a hometown.


Sok videót látok rólad Pesten és Miskolcon. Ez csak a sok utazás vagy laktál itt is, ott is?

Hát, világéletemben sokat jártam Miskolcra, ott születtem, de amúgy Miskolc mellett lakok. Ahogy nőttem, egyre többet mentem Budapestre, meg egyre több embert ismertem meg ott és egyre inkább csak ott akartam nyomni… Vidéken limitáltabbak a lehetőségek deszkázni. Mondjuk néha nagyobb fless olyan spotokon nyomni, ahol nagyon kevesen vagy éppen senki sem nyomta előtted. Mindent olliezhatok és NBD.


Miért, hogyan, kinek a hatására kezdtél el deszkázni?

Hát, amúgy nevetséges, de a Tony Hawk American Wasteland miatt kezdtem el deszkázni, mert nagyon odavoltam a játékért, aztán úgy voltam, hogy „mi lenne, ha én is nyomnám?” Aztán valahogy benne ragadtam. Van a végén asszem a stáblista után egy kisfilm és nagyon megfogott.


Nincs ebben semmi nevetséges, a lényeg, hogy elkezdted és benne maradtál. Nem sok más tiszaújvárosi deszkásról hallottam idáig. Milyen ott a deszkás élet? Tudtad valakivel nyomni, vagy mindig utazni kellett a társaságért?

Régen volt élet. Legalább 3-6 deszkás, akik azért nyomták. Cila nyomja még néha, de meló miatt nehéz összeegyeztetni. Néha azért elkapjuk egymást, aztán nyomjuk a skatot ezerrel. Vele küldtük régen is mindig. Kendős még a legendás tiszaúji deszkás. Régen meg Endinek @dustydickfromouterspace a tesójával nyomtam…


Ja, régebben pörgött, mostanában csak gyenge próbálkozásokat láttam és igazából szerintem itt kihalt a scene, mivel kevesen hajlandóak bele energiát fektetni, de azonnal eredményeket várnak. Meg minden spotnál bajuk van és kedvem sincs igazából velük deszkázni, mert csak lehoznak engem is. Így inkább már csak egyedül nyomom.


Mostanában inkább már utazom. Megéri a 40 perc vagy két óra, amíg Miskolcra vagy Debrecenbe érek, mivel legalább vannak arcok, akikkel lehet nyomni és akarnak fejlődni. Ez motivál engem is.


Debrecenben például egész jó kis movement kezdődött. Ádámnak @v_adamm van kamerája és csinálnak egy debreceni vidit. Úgy is rég volt utoljára.


Lesz neked is benne részed?

Hát, elvileg lenne, de még az most főleg a bokámon múlik, meg az időn, ami kevés van, mert sokat melózok, aztán nehéz összeegyeztetni.

Rolika a Rios Crew Toló 2-ben


Jó lenne nagyon. Jó nézni a deszkázásodat.

Danke schön!


Street vagy park?

Mindkettő fasza, de amúgy inkább street. Vert halott, mert nem tudok 50-t sem a copingon. Nem sok lehetőség van itthon vertezni. Itthon alatt értsd: Borsod/ bruhsod.


Van valami, amit kitűztél magad elé a deszkázással? Vagy egyáltalán az életben?

Igazat megvallva semmi célom nincs, csak nyomom, amíg tudom, aztán lesz, ami lesz. Az egész azért van, hogy jól érezzem magam, aztán alakul majd valami úgyis.

Ha lesz rá lehetőségem majd egy részt (vagy többet) összedobnék amúgy szívesen, de még ahhoz a bokámnak rendbe kell jönnie, mert még mindig nem a legjobb.


Mi történt vele?

Kiment még márciusban, aztán igazából a szalaggal volt baj, de tovább deszkáztam és ráhúztam még vagy háromszor minimum. Szóval, ha magyarul akarom kifejezni magam, rendesen leszopattam magam. Már javulgat és óvatosan próbálom nyomogatni.


Az para. Ez a nem komolyan vett boka para a deszkások átka. Van kedvenc deszkásod?

Igazából kedvencet nem tudnék mondani, mert annyi van, de nagyon sok emberből inspirálódok. Inkább teameket szoktam nézni meg random crewkat, mint arcokat, de ha muszáj lenne felsorolnom valakiket, akkor külföldiek közül Sean Greene @hillsandwalls, Matt Finley @mattfinley, Pascal Moelaert @pascalmoelaert és Christian Caraballo @mongoshred.


Itthoniak közül rengeteg, de nem sorolnám fel az összeset csak így említek párat. Endi @dustydickfromouterspace, Soma @utcaso, V. Ádám, aki nem mellesleg jól is kamerázik @v_adamm, Kiss Krisi @kiss__kristof, Turcsik V @-, Gyémánt @dl4m0nd, Bojoszka @boihoska, Poncsó Petike @poncsoka, Varga Ákos @varga_akos, Záhonyi Bálint @z.balint99, Balek Ricsi @balekovits és Orli @5corvax - azóta is várom az interjút!.


Haha, jó kis csomag. Orlival is be van tervezve ám az interjú pótlása! Milyen zenékre szoktad nyomni?

Nem nagyon szoktam zenére deszkázni mostanában. Régen nagyon odavoltam érte meg a rushért, amit ad, de mostanában csak úgy érzem, hogy elveszi a figyelmem arról, amire igazán figyelni kéne, ha deszkázni megyek: spanok/ deszka. Persze, ha egyedül nyomom, akkor többet van benn, de mostanában már akkor is inkább otthon hagyom és csak élvezem, ahogy gurul a szekér. Amúgy a Memphis rap a fő vonal, amit mostanában hallgatok meg a house… de ha valaki kimondja, hogy „menem”, akkor már rakom is be a fülest.


Van kedvenc deszkás emléked?

Így konkrétat nem tudok mondani, de bármikor, amikor elmegyek kamerázni és beadok valamit, vagy bármikor, amikor elmegyek a lokál arcokkal flatezni egyet a Hősökre (Miskolcon). Túl sok van, hogy fel tudjak sorolni egyet is.


Kinek dobnál egy shout outot így a végére?

Hát, először is big up a Rios Crewnak @rioscrew mindenért, amit eddig nekik köszönhetek és a végtelen inspirációért. Dobjatok kicsit az új parkba, mert sok kicsi sokra megy, plusz a közösségért van és igazából mindenkinek jó. Big up Alap Deszkák @alapdeszkak, a mai napig nem sikerült pólót vennem, de ami késik, nem múlik! Üdvözlet minden miskolci skaternek, legyen OG vagy újabb. Endi, Zsombi, Kevin, Arni, Tejszelet, Mulató, Zsebihal. Kövesdre Kissimnek. Debreceni veszett kutyáknak Ádám, Kiss Krisi, Jocitron, Megatron, Caveman, Dénes, Gutaütés, Varga Áki, Maestro. BP-re mindenkinek, de főleg Somának és a nővéreinek, Palikának, a Smutyuli krúnak és a Deák ördögeinek. A régi tiszaúji diliknek Pedronak, Kendzsónak, Lecznek, Tökinek, Hodának meg Cilának és mindenkinek, akinek a fadarab, négy keréken zörög a lába alatt!


Az összes barátom inspirál! Hatalmas nagyok és sose hagyják abba!


Ja! És big kabbe minden szekusnak és rendőrnek, akik kijönnek mielőtt beadnám a szettet. #blessup


bottom of page