top of page
  • smirgler

Friss Hús | Kiss Domonkos


Pár éve az egyik Butha féle jamen, egyszer csak megjelent egy csoport kissrác, akik szinte az egész verseny alatt csak talajoztak. Akkor láttuk először Kiss Domit @domi_sk8, aki szó szerint gurulni sem nagyon tudott még akkor. Azóta minden egyes találkozás alkalmával hihetetlenül sokat fejlődött. A fiatalok szemében keveset lehet látni azt a tüzet, amit Domiéban. Az ehhez hasonló mániákus szeretet az, ami benntartja a deszkásokat ebben a mókuskerékben egy életre, ezért úgy gondoltuk még elcsípjük a fejlődése hajnalán egy interjúra. [Videó a cikk alján.]


Hogy hívnak, hol laksz es mióta deszkázol?

- Kiss Domonkosnak hívnak, Budakeszin lakom Budapest mellett. Most augusztusban lett hátom éve, hogy deszkázom. Júliusban töltöttem a 16-ot.


Merre szoktál főleg deszkázni? Van valami életed kedvenc spotja?

- Mióta van a Deák szinte csak oda járok. Nem panaszkodni szeretnék, mert nagyon örülök, hogy van egy ilyen jó pálya itthon. Csak sajnos el tud kényelmesedni az ember, ha csak fél órát kell utaznia. Deákra a legegyszerűbb kijutni így sajna kicsit leragadtam. Régebben képes voltam több órát is utazni, hogy megdeszkázzak valami spotot vagy valamit. "Szerencsére" most, hogy a Deák le van zárva, ki tudok lépni a megszokottból és máshol is deszkázni. Kedvenc hazai pályám egyértelműen Szentendre. Lenne ott egy Sunsetes flatbar, akkor konkrétan tökéletes lenne. Egyedül az vele a baj, hogy több, mint másfél óra kijutnom oda. Másik örök kedvenc a Görzi. Borzalmas állapotban van, de az mindig örök fav lesz, hiszen ott kezdtem el deszkázni Henkóval [Hencsei Péter], Danival [Vágó Dániel] @vago_dani és Gyurival [Várallyay György] @varagyurma_kubu.

Kedvenc spot egyértelműen Prága azon belül pedig a Stalin Plaza. Bár még csak egyszer voltam ott, de már akkor is lenyűgözött. Amikor odaértünk Danival az első trükk, amit láttam egy fakie tre switch many volt, azt hiszem Jakub Jiruskától @jakub.jir93. Annak a helynek olyan feelingje van, ami leírhatatlan.


A deszkázásodon látszódik, hogy sokat nyomod, mennyit vagy kinn egy héten?

-Most heti egy fix bérlés van a Sunsetbe. Ezenkívül, azért próbálok még 1-2 napot belecsempészni, de sajnos nagyon kevés idő van rá. Amikor kezdtem deszkázni szinte minden nap kint voltam, viszont a deszkázáson kívül mást nem is csináltam. Most újra elkezdtem zenélni (szaxofonozok), barátnőzök sokat (talán ez a legidőigényesebb) és nagyobb hangsúlyt fektetek a tanulásra is (szüleim legnagyobb örömére). Az igazat megvallva sokkal produktívabbak a sessionök, mivel abban a pár órában csak a deszkázásra koncentrálok.


Látni, hogy sokszor otthon nyomod a teraszon. A szüleid támogatóak a deszkázással?

-100%-ban. Ezelőtt rengeteg sportot kipróbáltam, de egyiket se csináltam huzamosabb ideig (kivéve a néptáncot). Nem tudok túlságosan jól alkalmazkodni a kötöttségekhez, egy idő után mindig jött a pillanat, hogy "ma nem akarok edzésre menni", aztán szép lassan minden abba maradt. Ez, amit igazán szeretek a deszkázásban, csak akkor csinálom, amikor szeretném, nincs semmilyen nyomás más emberek felől. Úgy haladok, ahogy én szeretnék. Visszakanyarodva a kérdéshez: a szüleimnek köszönhetek szinte mindent, beleértve a deszkázást is. Nagyon-nagyon laptörős vagyok és az évek alatt sajnos egy kisebb vagyonnyit kellett deszkára költeni. Ha nincs anya, apa, akkor én nem hiszem, hogy most is deszkáznék. A teraszon a kezdetektől fogva deszkázok. Az elején csak talaj, de most már van egy boxom, many padem és egy korlátom is. És hát mindannyian tudjuk milyen hangos a gördeszka szóval ebből is látszik a támogatásuk, hogy egyáltalán ezt megengedték.


Ezt jó hallani. Hogy kezdtél el deszkázni?

-Azt hiszem 6-os lehettem, amikor megvettem az első deszkámat mert, hogy az milyen menő dolog. Az összes zsebpénzemet ráköltöttem. 25.000 forintért volt meghirdetve a Jófogáson mint "versenydeszka". Ráálltam párszor, aztán mivel nem ment magától, kiraktam a teraszra. Körülbelül egy évvel később, újra jött a fellángolás és megkértem anyát, hogy hadd járjak deszka oktatásra. Aztán megismerkedtem Danikával, Gyurival és Henkóval. Egész augusztust kint töltöttük a Görziben, szó szerint reggel 10-től sötétedésig kint voltunk. Augusztus végén droppoltam be előszőr. Szerintem mindenkinek megvan az érzés: Gyuriék üvöltöztek én meg, akkor szerettem meg a deszkázást igazán. Azon a télen ismerkedtem meg Záhonyival [Záhonyi Bálint] @zbalint99, akivel azóta is nagyon jóba vagyok.


És igy alakult meg a Henkórol elnevezett Hencrew @hencrew is akkor ugye?

-Igen-igen. Éppen lent voltunk az utolsó szombathelyi versenyen. Ott jutott eszünkbe, hogy csinálhatnánk egy crewt, ha már úgyis mindig együtt nyomjuk. Aztán onnan már egyértelmű volt, hogy Henkórol nevezzük el. Tök vicces mivel a "hen" az azt jelenti, hogy csirke, ezért nagyon sok mindenki arra asszociál, ha meghallja ezt a nevet.


Amikor a Hencrew szóba kerül, akkor az emberek főleg Daniról es Kuburól beszélnek, mint fiatal tehetségek. Záhonyit vitathatatlanul mindenki földönkívülinek kezeli. Hogy érzel ezzel kapcsolatban, hogy téged ritkábban említenek?

-Danika egyértelműen az egyik legtehetségesebb deszkás, akit ismerek. Kiskorától fogva deszkázik, ami meg is látszik. Jó stiló, stabil trükkök. Ha kigondol valamit, azt megcsinálja. Még egy kis bátorság és top hazai deszkások között lesz. Gyurinak mindenhez jó érzéke van. Nagyon parán rollerezett és még parábban deszkázik. A legnagyobb kincs benne, hogy azt hiszed semmitől sem fél, annyira le tudja magában küzdeni. Őrült, mindenre rámegy és mindent be is ad. Corvin 11-es lépcső flip khm khm. Záhonyi pedig tényleg földönkívüli.

Én a deszkázásom alatt nagyon sok embertől megkaptam, hogy sose fogok még úgyse deszkázni, mint ahogyan most. Sokan azt gondolták, hogy a srác, aki egyedül kijár Fővámra télen egy szál pólóban deszkázni hamar le fog morzsolódni. Viszont nagy előnyöm, hogy én mindig is a deszkázás miatt jártam ki, nem azért, hogy sörözzek vagy füvezzek a pálya mellett. Nincs jó érzékem hozzá, de szerencsére ezt tudom kompenzálni a kitartásommal. Nem nagyon hagyok ott trükköt. Plusz a három bátyám miatt eléggé kompetitív vagyok. Tehát mindig próbálok jobb és jobb lenni, és nem nagyon fogy el a motivációm.

Természetesen nagyon jólesik az elismerés bárkitől, de most már csak magamért deszkázom. Rájöttem, hogy azzal, hogy irigykedek csak a saját teljesítményemet rongálom. Megtanultam örülni mások sikerének, ezért, ha mondjuk Bálint vagy akárki bead valamit úgy örülök mintha én csináltam volna.


Ezt nagyon jó hallani. Ha ez számít, szerintem te is vagy olyan tehetséges, mint ők. A fejlődés a deszkázásban főleg a kitartásról szól. Anélkül cseszheted. Jó, hogy így állsz hozzá. Tervek a jövőre? Szponzor, verseny, videó, utazás, család, egyetem stb.?

-Köszönöm jól esik. Tervek mindig vannak, de sajna nem mindig sikerül megvalósítani őket.

Szponzor: szerencsés vagyok és elmondhatom, hogy nincsen rá szükségem, de persze egy szponzoráció hatalmas motivációs forrást jelent. Szóval remélem egy nap eljutok oda, hogy lesz szponzorom, de az igazi álmom, hogy egy saját brandet hozzak létre egy kis skateparkkal egybekötve. Olyasmit, mint a Medium volt.

Nagyon szeretem a versenyeket, igyekszem ott lenni az összesen. Szeretek együtt deszkázni olyanokkal, akik jobbak nálam. Teszem azt Sziki [Szikora Bálint] @balintszikora, Zsola [Karkossiák Zsolt] @zsoltkarkossiak, de legfőképpen Bálinttal. Jó hangulat és húzzuk egymás agyát. Ritkán szoktam azt a helyet elérni, amit szeretnék, de néha azért összejön ez az.

A videó téma nehéz, én nagyon nyomnám a streetet, de sajnos nincs kivel. Most télen szeretnék összerakni egy home videót mindenképpen és jó lenne pár street footyt is összeszedni.

Utazni, ahova csak lehet. Minél több helyre eljutni és minél több helyen deszkázni.

A családalapítás, azért még elég messze van, de kezdetnek megteszi szerintem egy barátnő is haha. A barátnőm nagyon ügyesen deszkázik, ami egy elég jó közöspont.

Egyetem elsősorban BME Építőmérnöki Kar, de el tudom magam képzelni informatikusként és még másik száz szakmában is.

Ezenkívül szaxofonozok is, mint ahogy már említettem, ezzel is szeretnék majd később kezdeni valamit. Egy kis zenekar vagy ilyesmik.

Végül pedig egy folyamatban lévő projekt is van, egy kerti félcső, ami most már tényleg az utolsó fázisban van. Mire kijön ez az interjú már deszkázható lesz.


Ezt jó is, hogy felhoztad, mert a szülői támogatás után akartam kérdezni, hogy mi a helyzet a felcsővel. Láttam a storykban, hogy ástatok a srácokkal. Vettétek a félcsövet úgy ahogy van, vagy valakivel építtettétek?

-Egy MDOE-s félcső maradványait sikerült megmenteni. Már több, mint egy éve megvan, kicsit lassan haladok vele sajnos, szüleim nem is örülnek neki. Ugyanis szinte az egész felújítást ők finanszírozzák, ami nem kis pénz. Sok ember ígérte, hogy segít így-úgy aztán nem jöttek végül, de mások sokan eljöttek azért és segítettek is benne, szóval kicsit kacskaringósúton, de már a cél közelében vagyunk.


Izgalmas. Elég menő lesz az úgy. Van esetleg kedvenc deszkásod?

-Külföldi egyszerű, Tiago Lemos @tiagolemoskt és Mark Suciu @marksuciu. Tiago óriás popja és a kilométeres csúszásai lenyűgözőek, ezzel szemben pedig Suciu az ellenkezője. Iszonyat gyors lábmunka, precizitással párosítva. A "Verso" all time favorite videó. Itthoniak közül elsősorban Zsola, mert mióta először láttam deszkázni, a kedvencem. A nyers erő és gyorsaság megtestesítője. Nem tudok hozzá foghatót. Sziki is nagy kedvenc, stílus és lazaság. Meg persze mysháj Boiszi [Hock Péter] @boihoska legjobb stíl. Fiatalabbak közül egyértelműen Dani, Gyuri és persze Bálint. Korombeliek közül még nagyon szeretem Rolikát [Rácz Roland] @spilfnroc. Kicsit irigy vagyok rá haha. És ki ne felejtsem Bíró Benjit @birobenji, legnagyobb király csak nem hiszi el.


A "mysháj" Boiszi ez elírás vagy mi lett volna?

-Nem ez egy Deákos vicc nem is tudom honnan van haha.


Lol. Visszakanyarodva kicsit a kezdetekre: mennyi ideig jártál deszka suliba?

- 1-2 hónapot járhattam oda, megtanultam az alapokat, gurulgatni pumpálni ilyesmik.


Akkor csak tényleg az alapokat tanultad meg ott, aztán mar csak kb. együtt deszkáztatok néha gondolom?

-Igen-igen, még mai napig néha összefutunk ott Görziben. Bár a történet nem teljes mivel egy évvel később még Zsolával is volt néhány órám. Utána már csak vele is csak együtt deszkáztam néha-néha. Azóta kedvenc deszkásom, hogy először láttam a Görziben deszkázni. Első órán felmentünk a félcső tetejére es akkor mondta, hogy akkor csináld, hogy itt bedrop aztán pumpálgass. Mondta, hogy meg is mutatja, hogy képzeli. Térd magas ollie bele az ívbe, akkor ott néztem, hogy papa lehet ezt a részt kihagyom. De mégis valahogy annyira inspirált, hogy tényleg elhittem, hogy ezt megcsinálhattam volna ott es akkor. És ez mind a mai napig meg maradt bármikor, amikor látom deszkázni valahogy sokkal motiváltabb leszek.


Átérzem. Zsolát nagyon jó nézni. Te már úgy kezdtél el deszkázni, hogy a deszkázás olimpiai sport volt. Mi a véleményed erről? Nincs jó es rossz válasz.

-Szerintem minden olyan dolog, ami segíti, hogy jobb pályák épüljenek és jobban elfogadott dolog legyen a deszkázás arra szükség van. Főleg itthon. Értem én, hogy underground meg ilyenek, de akkor lesz valakiből igazan jó streetes, ha megtanulja azokat a trükköket egy nagyon jó parkban. Egy 5 éves kisgyereket nem vihetek ki rögtön a Corvin 11-eshez mert nem fogja megszeretni a deszkázást.

Nekem közömbös az olimpia, viszont az nem, ami azzal jár. És ha emiatt épül akár csak egy plusz pálya én mar boldogabb vagyok.

És mindenki, akinek van arra ideje és energiája, hogy pocskondiázza az menjen és csináljon valami hasznosat a világért.


Kedvenc trükk?

-Egyértelműen nosemany, képes vagyok órákon át kombinálgatni, ha nincs más.


Lehetetlennek tűnő trükk?

-Fhú szerintem nincs olyan trükk, amit ne lehetne megtanulni. Na jó, talán a pressure flip, azt nem értem.


Milyen zenéket hallgatsz?

-Rock, klasszikus, hip-hop, techno, amit csak el lehet képzelni. Talán a fav a retro műfaj.


Zárásként esetleg köszönet vagy valami Coelho idézet?

-Elsősorban köszönöm a szüleimnek, hogy mindig támogattak a gördeszkázásban. Köszönöm Zsolának és Henkónak a folytonos biztatást. Köszönöm Gyurinak, Daninak és Bálintnak a rengeteg közös deszkázást. És köszönöm mindenkinek, aki bárhogyan is hozza rak a magyar deszkázáshoz! Ahogy Kopri [Koprivanacz Tamás] @koppru mondaná „Shout fucking out for everybody”.


bottom of page