top of page
  • smirgler

Friss Hús | Szenteczki Dániel


Friss Hús | Szenteczki Dániel | Smirgli

A legjobb dolog, ami történt az utóbbi időben a magyar deszkás társadalom online felületein az a Dél-alföldi Deszkások oldal, ahol egész sűrűn posztolnak a srácok a krújukból összeállításokat. Ennek a szegedi csapatnak az egyik videójában lettünk figyelmesek Danira, aki a leírása alapján csak nyolc hónapja deszkázik. Megnézve a videóját végig az volt a fejünkben, hogy áhh kamuzik, ennyi idő alatt nem lehet így megtanulni deszkázni. Végül chateltünk egyet a Dél-alföldi Deszkások oldallal és megbizonyosodtunk róla, hogy Dani tényleg alig kezdett el deszkázni, úgyhogy eldöntöttük, hogy vele fogjuk kezdeni a Friss Hús rovatunkat, amiben fiatal tehetséges deszkásokat igyekszünk majd bemutatni.

"Mi ugyanúgy nem hisszük el néha, amit Danikától látunk. Egy csoda a kölök :)" - @delalfoldideszkasok

1. Hogy hívnak, mennyi idős vagy, hol szoktál deszkázni?

Szenteczki Dániel vagyok, 18 éves, Szegeden élek és az Újszegedi Skateparkban szoktam gyakorolni.


2. Mesélték, hogy korábban rollereztél. Látom instán, hogy egész komoly trükkjeid vannak. Hogy jött az átállás deszkára?

Úgy éreztem, hogy a rollerben már nem tudtam fejlődni itt Szegeden és, hogy kihoztam a maximumot a sportágból. Nem is nyújtott már akkora élvezetet, mint korábban. Úgyhogy elkértem a szegedi srácoktól a deszkájukat és azzal próbálkoztam, megtetszett és vettem egy lapot magamnak, a srácok meg kisegítettek függőkkel, kerekekkel meg csapágyakkal. Megtetszett benne a kihívás, hogy minden trükk kb 100-1000 próbát igényel. Meghát ugye az egésznek a feelingje az leírhatatlan.


3. És akkor nyolc hónapja teljesen átálltál a deszkára. Akkor már tudtál egy-két trükköt vagy csak gurulni kb?

Nem nagyon tudtam sok mindent nyolc hónappal ezelőtt. Kb gurulgattam, próbálkoztam az ollie-val, fordulgattam íveken, hogy minél jobb legyen a stabilitásom.


4. Az nagyon komoly azért. Látva, hogy milyen trükköket nyomsz most. Minden nap deszkázol vagy csak sikerül gyorsan megtanulni a trükköket?

Köszi szépen! Hát, ha van rá mód és az idő is engedi, akkor minden nap kimegyek és nyomom 3-5 órát.


5. Az tök király! Van a videódban nem egy trükk, amit az ember, azért nem az első évben szokott megtanulni. Sőt! Például a nollie flip, bluntslide, back tail. Mennyi időbe telt beadnod ezeket?

Változó nagyon. Attól függ, hogy mennyire érzek rá. Mielőtt megpróbálom beadni vagy egyáltalán gyakorolni mindig sokat vizualizálok és próbálom elképzelni, hogy hogyan is kéne rakni a lábam, hol kéne megrúgni a deszkát és hol legyen a súlypontom.

A nollie flip transzfer kb 20 try volt, de először flaten két napba telt.

A blunt az egy nap volt. Egy szegedi ismerősöm mondta, hogy próbáljam már meg a nagy korláton. Mondom jó, és egy pár próbán belül be is jött.

Na, a bs tail! Az már érdekesebb volt. Azt kb egy hónappal ezelőtt próbáltam meg, de nem igen tudtam rájönni, hogy hogyan kéne felrakni. Aztán eltelt egy kis idő és a napokban rászántam egy másfél-két órát és sikerült beadni. Aztán rájöttem, hogy a vállamnak egyenesnek kell maradni a csúszóval és csak csak a csípővel kell kiforogni.


6. Segítenek is gondolom a srácok. Vannak esetleg, akiket külön kiemelnél?

Persze, itt ha lehet mindenki segít mindenkinek, de leginkább Bíró Benjaminnal (@birobenji) és Dávid Barnabással (@dav.idbarna) szoktunk beszélni, hogy mit, hogyan, merre és meddig kéne.


7. Kedvenc trükk?

Egyelőre nincsen, de amit nagyon szeretek csinálni, az az early grab transzfer, heelflip, bs heel és poolban a feeble grind.


8. Kedvenc deszkás?

Hát, itthon Szikora Bálint (@balintszikora). Jó kis kombókat szokott rakni. Külföldön pedig, akit imádok és próbálom ellesni a poolos technikákat, az az Oski (@oski). Az az ember nagyon beteg!


9. Jó kis páros! Top három szám amire deszkázni szoktál?

Hangulat függő, de mondjuk Central Cee - 6 for 6, Mobb Deep - Survival of the Fittest és Wu-Tang számok. Meg hasonlók.


10. Tervek a jövőre?

Nagy vágyam, hogy jól deszkázzak, de leginkább a pool vonz, meg a nagy szállogatások és csúszások.


11. Akkor még jó, hogy van egy poolotok Szegeden. Látom, hogy nyomtad Pesten az Erzsin is.

Igen-igen, Pesten is szeretek gördeszkázni, csak nem mindig van rá lehetőségem, hogy felmenjek. Pesten amúgy, ami verhetetlen az a hill bomb!


12. Végszó?

Nagy hálát adok neki, hogy van egy nagyon fasza poolunk. Külön senkit nem emelnék ki, hanem inkább az egész Dél-alföldi Deszkásoknak (@delalfoldideszkasok) mondanék hatalmas köszönetet a sok segítségért, tanácsért és mert, amikor elkezdtem gördeszkázni mindig rágták a fülemet, hogy menjek már skateelni, és ennek meg is lett az eredménye úgy érzem.


bottom of page