top of page
  • smirgler

Friss Hús | Kaproncai Márton


Friss Hús | Kaproncai Márton | Smirgli

Az internet miatt talán eltávolodtak a deszkások egymástól egy kissé, viszont biztos, hogy könnyebben látjuk is meg egymást. Győrben tombol a gördeszkázás (hiába a pocsék gördeszkapálya), így Marci videóit is könnyen észre lehet venni a technikás ügyeskedései miatt.

Az ország fiatal tehetségeit kereső Friss Hús sorozatunk következő áldozata Kaproncai Márton (@marci_skates)


1. Hogy hívnak, mennyi idős vagy, hol laksz és mióta deszkázol?

Kaproncai Márton a nevem, 16 éves vagyok, Győrben lakom és lassan három éve deszkázok.


2. Wow! Durva, hogy csak három éve nyomod. Komolyak a trükkök! Van, aki tanít, ellesed valahonnan, vagy csak sikerül gyorsan megtanulni?

Hát, a nagy részét YouTube-ról tanultam. Aztán egy év után kezdtem kimenni a deszka parkba, ahol Hámori Pistitől és Veer Szabolcstól tanulgattam. Sok más emberrel együtt tanuljuk a dolgokat, mint Balogh Ádám, Szűcs Patrik, Schajermann Ákos, Halász Áron.

Igazából elég gyorsan tanulok mindenféle sportot, amibe belekezdek, de a deszkázás különleges számomra és így még több időt fektetek bele, mint bármi más sportba, amit űztem régebben.


3. Jó hallani, hogy a győri kisöregek segítenek a fiataloknak. Miért különleges számodra a deszkázás?

Legfőképpen szabadságot jelent. Senki nem mondja meg, hogy én ezt hogyan csináljam. Mindenkinek meg van a saját deszkás világa. Imádom a közösséget is. A legtöbben segítőkészek, de egy stresszes nap után azért nagyon jó egyedül is. Mindig lehet tanulni egy kicsi újat és annyival többnek érezni magad.


4. Van valami célod a deszkázással?

A célom nyilván a deszkázásból való megélés, de ez nagyon bizonytalan dolog még, úgyhogy csak csinálom, amit szeretek, fejlődök és várom, hogy észre vegyenek. A versenyeket nem nagyon szeretem, de valamilyen formában biztos el fogom kezdeni majd. Főleg, hogy most Győrbe is épül beton park.


5. Hát erre muszáj rákérdeznem. A Görpark Program keretein belül épül ott egy pálya, ha jól tudom. Milyen lesz? Vannak már tervek?

Hát, eddig úgy volt, hogy csak egy nagyobb medence lesz, kisebb street elemekkel, de most a tervek alapján streetből is bőven lesz, aminek örülök, mert így tudom ápolni az eddigi tudásom és újat is tanulhatok.


6. Van kedvenc deszkásod?

Elég nehéz kérdés, mert sok van. Ha választanom kéne, akkor Szikora Bálint és Szabó Norbert lennének a magyar kedvenceim. A külföldiek közül pedig, Chris Joslin a kedvencem, de Robert Neal-t is nagyon szeretem nézni, mert nagyon jó stílusa van.


7. Mit szeretsz a deszkázásukban, ami miatt a kedvenceid?

Hát Szikorának nagyon sok fajta trükkje van és mindenen tud deszkázni. Akár manual, akár korlát. Szabó Norbertnek a deszkázását egyszerűen nagyon jó nézni a stílusa miatt. Meg a nollie tréit nagyon szeretem. Joslin azért a kedvencem, mivel én nagyon szeretek szintezni és véleményem szerint ő a legjobb benne. Robert Neal-nek ugye a stílusa, ami bejön, de ő is sokat szintezik és a switch heeljei gyönyörűek.


8. Ezek szerint inkább a technikai deszkázás híve vagy. Van valami kedvenc trükköd? Esetleg valami, amit megtanulnál szívesen?

Hát a tail slide-okból, vagy nose slide-okból a flippek nagyon jól néznek ki szerintem. Szóval egy front tail flip fakie lenne jelenleg a célom. Vagy betanulni a nollie backside flipet elsőre, mert az a kedvenc flat trükköm.


9. Van-e olyan trükk, ami mumus számodra és lehetetlennek tűnik?

A hardflip. Nem értem nagyon azt a trükköt. Életemben négyszer csináltam meg, de egyszerűen nem tudom rendesen megtanulni. Pedig nagyon jól néznek ki szerintem. Lehet switchbe előbb tanulom meg, ha neki fekszem, mert még mindig rendesebben néznek ki, mint a sima hardflipjeim.


10. Hol szoktál a legtöbbet deszkázni?

A legtöbbet itthon Győrben gyakorlok a kis gagyi skateparkunkban, vagy streetezgetek. Ha tehetem kivonatozok a Deák téri parkba, vagy Szentendrére, vagy akár a Fehérvári Indoorba.


11. Valami világmegváltó gondolat, vagy esetleg köszönetnyilvánítás zárszónak?

Első sorban szeretném megköszönni Halász Áronnak, hogy tudok kivel együtt fejlődni és egymást motiválni. Borsody Balázsnak is tartozok egy köszönettel, mert nagyon sokszor vesz rá, hogy kitegyem a lábam a házból és deszkázzunk. Nem utolsó sorban megköszönném a Setup Shopnak és a SZKEG Board Store-nak a támogatást. Remélem még sokáig tudom űzni ezt a sportot.

Köszönöm szépen a lehetőséget!bottom of page