top of page
  • smirgler

Attitude interjú


Az előzetesük kijövetele után leültünk Forray Péter Fofóval @peter_forray és Szikora Bálinttal @balintszikora, az Attitude Skateboards jelenlegi tulajdonosaival, beszélgetni a brandről és a közelgő filmről. Akkor még úgy volt, hogy a premier hamar meg is lesz tartva, de a szigorítások miatt nem sikerült sajnos épkézláb megoldást találni egy offline premierre és a remélt enyhítések sem történtek meg. Az interjú kiadása is elhúzódott ezért - mivel szerettük volna a premier dátumát is közölni, úgyhogy tekintsétek a lent elhangzottakat 2020. decemberinek.

Online premier az Attitude Youtube csatornáján 2021-02-07-én, vasárnap 20:00-kor. FRISSÍTÉS:


A filmetek címe First Impression, amit ugye a bemutatkozás miatt neveztetek el így. Ha már bemutatkozás: mi a brand története?

Forray Peti [F]: Ezt anno kitaláltuk ugye [Bachman] Ricsivel. Akartunk valamit csinálni, mert ugye nem nagyon volt Magyarországon egy stabil magyar deszka márka. Így tudunk mi is támogatni rendezvényeket meg deszkásokat, ha felépítjük az egészet. Ezáltal tudjuk segíteni a magyar deszkázás színvonalát.


Ez volt az elsődleges, hogy egy kicsit visszaadjunk. Sokat adott nekünk is a gördeszka és így mi is vissza tudunk adni kicsit a fiatal generációnak, hogy például legyen nekik is olyan a szemük előtt, hogy szponzor meg ingyen cuccok.


Az a baj, hogy a skateshopok Magyarországon nem nagyon vesznek részt abban, hogy támogassanak deszkásokat vagy rendezvényeket. Mert tök jó, hogy egy versenyre adnak egy sapkát, de egy kerékszett vagy deszka sokkal jobb lenne, mert jobban tudják használni a srácok. Ezt is akartuk többek között, hogy mindig, ha van egy verseny, akkor bedobhassunk egy deszkát, hogy legyen a következő generációnak motivációja a fejlődésre. Adunk deszkát a versenyre, hogy úgymond „megversenghessenek érte”.


És akkor ketten vagytok most a tulajok.

Szikora Bálint [Sz]: Igen, Ricsi úgymond átadta nekem és most Fofóval ketten visszük.

Attitude Team - Fotó: Králik Dani | Smirgli
Attitude Team - Fotó: Králik Dani

Kft van mögötte?

Sz: Egyéni vállalkozás az én nevemen, de majd a jövő hozza, egyelőre csak azt szeretnénk, hogy induljon el és legyen aktivitás.


Hogy lett a csapat kiválasztva?

F: Két-három embert akartunk alapból. Az, hogy én benne vagyok, mint tulaj az így „ez van” HAHA. Ricsi nem akart soha nagyon ebben jobban benne lenni csak, mint egy csendestárs. Nyilván azokra gondoltunk az első körben, akik jól deszkáznak és ismerjük is őket. Egyértelmű választás volt. Az elején három embert akartunk. Sziki, [Karkossiák] Zsolti és [Dessewffy] Marcika, de Marci nemet mondott, mert nem akart a [Ágoston Attila – Garage Store] Sunnyval kibaszni, de megköszönte meg minden. Bár, semmi sincs elveszve, bármi lehet még.


"...fiatalokat akarunk első sorban, akiken látszik, hogyha egy kicsit felkarolod és cseszegeted őket, akkor felpörögnek és parák lesznek."

Lesznek majd egyszer új szponzoráltak?

Sz: Bizony, mindenképpen. Van tervben. Kinézve is van már valaki és el is hangzott egy-két kérdés.


F: Nem egyszerű azért annyira sajnos, mert szeretnénk, hogy egy minimál szint meglegyen – nem azt mondom, hogy halál durvának kell lennie – és nyilván fiatalokat akarunk első sorban, akiken látszik, hogyha egy kicsit felkarolod és cseszegeted őket, akkor felpörögnek és parák lesznek. Záhonyi [Bálint] is ilyesmi volt. Ügyes-ügyes volt, de azért most már nagyon királyakat rak, mert mögé rakták a lehetőséget és ugyanezt szeretnénk mi is másoknál.


Sz: Ez kell a kicsiknek.


F: Nyilván ez az első felállás azért volt, hogy meglegyen az alap, de engem azért az is zavart, hogy ott volt a Zsolti, aki lássuk be mindent lerakott az asztalra, megnyert minden magyar versenyt, még mindig aktívan nyomja, és nincsen deszka szponzora. Ez számomra elfogadhatatlan. Szikinek is voltak ugye hullámvölgyei. Nehogy már tényleg a legjobb deszkások Magyarországon ne kapjanak semmi hardware-t! Van egy csomó másik deszkás, akik meg szponzoráltak, ami jó mert ügyesek, de azért legyen meg mindenkinek, ami neki úgymond jár.


Hogy megy a biznisz? Az elvárásoknak bevált?

Sz: Hát még mindig kezdő stádium van.


F: Hát most inkább újra-kezdő HAHA.


Sz: HAHA igen-igen, fel kell éleszteni most a webet. A deszka része az megvan, azt Fofóék megcsinálták faszán. Ruha irányba mentünk el most. Póló, pulcsi és később majd sapka meg ilyesmik lesznek. Szezonális cuccok is. Új grafika, új deszka, kiegészítők meg ilyesmiket szeretnénk.


Grafikát ki fogja tervezni?

F: Mi csináltunk most pár grafikát. Összedugtuk a fejünket, hogy milyen téma legyen, de majd meglátjuk, hogy mennyire fog tetszeni az embereknek. Nem akarunk egyelőre ilyen nagyon halál artisztikus dolgok felé elmászni. Ez egy gördeszka márka. Újításokat, azért nyilván próbálunk majd. Lehet, hogy lesznek kollabok másokkal, akik ilyen művészi vonalon mennek. Mert az egy tök jó dolog szerintem. Most egyelőre saját kútfőből nyomjuk. Kicsit személyesebb is így.


Sz: Egyszerűbb grafikák vannak most ugye.

Webshop lesz csak vagy a Mediumban is áruljátok majd ugyanúgy a cuccokat?

F: Medium lesz továbbra is. Próbálkozunk máshol is majd. Keresünk mást is. Minél több helyen jó lenne árulni.


Határon túlra átnézni esetleg? Cube Skateshop vagy ilyesmi?

Sz: Elképzelhető simán. Ha majd úgy leszünk, király lenne nagyon. Kicsit át kéne formálni az egész vállalkozást ahhoz.


F: Ja, mert KATÁval külföldre kicsit nehezebb lenne.


Térjünk át kicsit a filmre. Kivel forgattok? Csak Molnár Balázzsal?

F: Csak Balázs. Meg én B-sideokat telóval lövök.


Nagyjából mióta forgatjátok?

F: Hát figyelj megnézem a telómon az első felvételt…

2019 március 11-én volt az első kamerázásunk, de akkor még szerintem nem is nagyon volt szó erről a filmről, csak arról hogyha évvégéig összejön annyi anyag akkor kidobjuk.


Nem tudom mennyire publikus de a Balázsnak fizettetek vagy ő ezt hobbiként csinálta?

F: Először nem volt szó arról, hogy nagy filmet csináljunk. Ő elég sokáig nem filmezett és így… unatkozott. HAHAHA

Elmegy dolgozni és nem nagyon van azonkívül semmi. Nem is nagyon piálgatunk már ugye. Aztán mondta, hogy menjünk el megint filmezni – ez olyan ’18 vége volt – tudod, hogy még csinálna egy utolsó nagy dolgot. Mi elkezdtük ketten és idővel megalapult a márka is. Aztán megbeszéltük, hogy összeköthetnénk a kettőt.

Szikit ismerte ezer éve ugye még a Labből, meg Zsoltit is. Forgatott már mindkettőjükkel. Én meg már majdnem 20 éve ismerem ugye az embert. Ez így neki teljesen feküdt, hogy hármunkat filmezze.


Hogy áll most a film?

F: Mai állás szerint [2020. dec.] az intro, Zsolti és én részem megvan. Nem láttuk még mi sem. Lesz majd egy közös négyes premier. A neheze van hátra. A Sziki.


Neheze?

F: A vágás nehezebb, mert ott sokkal több felvétel van, azért az erősebb dolog lesz és jobban oda kell figyelni. Meg valami kell a végére is, bár nem hiszem, hogy nagy eloutrozza majd Bazsi a filmet.


Akkor ő dönt mindenről?

F: Persze. Zenékről is. Én nagyon rossz vagyok zenékben HAHA.


Sz: Én küldtem neki egy millió számot.


Nem is tudjátok, hogy milyen zene lesz alattatok?

F: Fogalmam sincs, de én mindig így vagyok a videó részeimmel. Mondták, hogy küldjek zenét, én meg mondtam, hogy tegyél, amit akarsz. Én mindig ráhagytam a vágóra. Ami zenéket szeretek azok nem annyira illenek deszkás videók alá. Amiket kitaláltak a vágók, azok mindig tök jók voltak. Én meg úgy voltam vele, hogy bazzeg tudjátok ti, hát mit izéljek. Bálintnak volt külön ötlete.


Sz: Én hasonló stílusúakat nézegettem, mint a korábbi videóimban.


F: Tudod az, aki vágja ő látja, hogy most a zene mennyire illik össze a felvételekkel. Meg az is lehet, hogy az a zene nem illik a többiek zenéjéhez. Úgy próbálja megcsinálni a filmet, hogy legyen egy alaphangulata. Ha nagyon eltérnek a zenék vagy úgy látja, hogy nem passzol össze az egész, akkor inkább azt mondja, hogy legyen más a zene.


Sz: Mi is látjuk a felvételeket ugye. Én egy kicsit érzékenyebb vagyok a zenére és agyalok rajta, keresgélek sokat. Küldtem Bazsinak vagy 20-at tényleg.


Hogy működtek a filmezések?

F: Messengeren van egy csoportunk, megdumáljuk a dolgokat és kb ennyi. Kocsiba be. Bazsit kellett összeszedni, de amúgy mindenkinek van kocsija. Szerencsére nem kell már BKV-zni, mint gyerekként. Meg a Bazsi meg is mondta egy csomó spotnál, hogy ha oda BKVval kellett volna menni, akkor ő nem is jött volna.

"...ez nem olyan videó lesz, hogy a belvárosban játszogatunk a Fővámon."

Ja, van az előzetesben az az ordas nagy korlát, az is messze van innen. Oda még kocsival is szopás kijutni.

F: Ja, azért az számít, mert ez nem olyan videó lesz, hogy a belvárosban játszogatunk a Fővámon. Nem lesz annyira sok belváros benne. Az az egy baj viszont, hogy kevés a külföld. Még a lezárások előtt se nagyon mentünk. Egyszer voltunk Horvátországban, de oda Sziki nem tudott jönni sajnos. Ott azért Zsoltról is lettek jó felvételek meg rólam is egy kettő. Összekötöttük egy kis nyaralással is. Elmentünk Rijekába sátrazni, aztán Splitbe a Lukát [David Hornyanszky] meglátogatni.

De hát, Split azért mégis csak Split, úgyhogy elég nyaralós volt HAHAHA. Lettek felvételek azért meg megpróbáltuk odarakni magunkat, de nehéz volt, mert nyáron a tengerparton azért el lehet lenni csakúgy. Én úgy látom, hogy ahhoz képest, hogy csak egy hétre mentünk, azért termékeny volt a story. Nem lett túl sok felvétel, de ami lett az mind fasza.


Belföldön is voltatok valahol?

Sz: Jaja, Füred, Tihany és Veszprém.


F: Ja, hát Szikinek lett ott is egy milliárd felvétele HAHA. Podányi Dani is jött velünk, mert szabin volt és deszkázni akart.


Yeah! Nem filmezett?

F: Nemnem, csak turistába jött. Kurva jó volt amúgy, tök fless hangulata volt. Belföldön amúgy sajna nem, pedig azt is kellett volna erőltetni. Jött ugye a vírus és úgy voltunk, hogy nem mentünk inkább. Alapból a filmezések sem mentek annyira egyszerűen így, hogy mindenkinek van munkája, mert nehéz volt összeegyeztetni.


Sz: Ja, sokszor ezen csúszott el az egész. Ugye mi Fofóval hétvégén szabadok vagyunk, de Zsolti és Bazsi kérdéses volt mindig. Aztán hiába írtuk, hogy jó, akkor le kéne menni ide, meg oda, meg amoda, de sokszor nem lett semmi sajnos.


F: Balázs szakács ugye és neki para volt a munkája, hogy mennyire játszhat. Ha kiveszi a napokat vagy variálná a beosztását, nehogy azt mondja a főnök, hogy „Figyu, para szitu van, te meg variálsz itt. Inkább akkor keresünk mást.” Inkább az volt, hogy amikor a Bazsi mondta, hogy jó, akkor próbáltunk alkalmazkodni. Zsoltinak is, azért para a beosztása, mert kicsit kiszámíthatatlan.


De akkor ennek nem lett végül olyan nagy hatása és mindhármatoknak lett saját része?

F: Jaja, igen. A Zsoltnak nem lett túl hosszú sajnos, mert nem sokat tudott jönni a meló miatt, de Szikinek van másfél része szerintem.

Attitude Team | Fotó: Králik Dani | Smirgli
Attitude Team | Fotó: Králik Dani

Lesz valami follow-up? Akartok ilyen rough cutot csinálni vagy B sideot?

F: Mondtam a Balázsnak, de az elejétől fogva nem gondoltunk erre úgyhogy nem biztos, mert nincs meg azért minden próba meg ilyesmi.


Hát nem is kell azért, elég csak zene nélkül megnézni a felvételeket, hosszabban hagyva a rágurulást meg a kigurulást vagy ilyesmi.

Sz: Mindig mondtam neki én is, hogy tartson meg egy pár dolgot, mert hátha jól jön majd.


F: Alapvetően szerintem lesz valami azért. Akarnánk. Ha nem is túl sok próba, de zene nélkül azért mehet. Biztos van pár próba, azért mindegyik durvább trükkből. Ha én is vettem másik szögből telón, akkor mondta is, hogy tartsuk majd meg azért őket.


"Nyilván, azért ezek a telós footyk is 4K-s, 60 FPS-es felvételek. Balázsnak le is kell őket butítania, mert nem bírja a gépe. HAHA."

Lesznek akkor telós felvételek is?

Sz: Egy-kettő van.


F: Hát, de csak ilyen második állásból távolról, ha Balázs halszemmel kamerázott épp. A trailerben a switch heelemet Sziki vette telóval például. Nyilván, azért ezek a telós footyk is 4K-s, 60 FPS-es felvételek. Balázsnak le is kell őket butítania, mert nem bírja a gépe. HAHA. Jól lehet lassítani, azért ezeket.


Sz: Meg lehet belezoomolni digitálisan, akár négyszeresen is, mert ugye úgy is még Full HD. Lehet majd egy ilyen iPhone verziót csinálunk a rough cutba.


Előzetesben volt, hogy falapokat raktatok le a ráguruláshoz egy bika korláthoz. Elég ritkán lehet ilyet látni Magyarországon. Az meg volt tervezve gondolom.

Sz: Jaja, pont azért volt, mert azt a spotot akartam nyomni, de azoknál a korlátoknál necces a ráhajtás. Kurva jó korlátok vannak ott, de kb az összesnél van valami repedés vagy egy kiálló valami. Nem annyira para, csak azért ilyen nagyobb korlátnál, ha valamit elbalekolsz, akkor véged. Ezért fatertól szerváltam ilyen kis lapokat. Szerzett nekem, felvágtuk négy részre, bedobtam a kocsiba és kivittük. Fogjuk is még használni valószínűleg.

Attitude Skateboards | "First Impression" Trailer | Smirgli
Attitude Skateboards | "First Impression" Trailer

F: Voltunk a Déli 11-esnél azt is megcsináltuk ilyen gyorsan megkötő cementtel, mert ott már elég nagy lett a repedés és zavaró volt nagyon. Ott hagytuk, aztán pár nap múlva visszamentünk.

Sz: Ja, van egy olyan, ami sima cementpor. Vizet hozzáadsz, összekevered, kikened és annyi. Olyat akartunk, amit az amcsik is használnak, de végül ez lett. Nem bírja annyira sokáig, de nekünk nyilván nem minden napos használatra kell.


F: Valaki megcsinálta a Kongresszusit is amúgy. Az is olyan volt, hogy minden próba után rugdosni kellett vissza.


Sz: Jó azért, mert ezeket már tudjuk majd a jövőben újra alkalmazni.


Ha most újra kezdhetnétek a filmezést, akkor csinálnátok-e valamit máshogy?

F: Hát talán megpróbálnánk több helyre eljutni. Barcelona király lett volna. Azért oda, ha kiszabadulunk egy hétre, ott mindegyikünk részének a fele meglett volna. Ott van ösztönzés. Egy nap 200 spotra el tudsz menni és ha valami nem tetszik, akkor mész a következő sarokra. Ott is van spotmap, de már annyit voltam, hogy fejben is ott van. Ja, az jó lett volna mert színesebb lett volna a film.


Úgy tűnik azért eléggé elégedettek vagytok.

F: Persze, nyilván mindig lehetne tovább is filmezni, de azért jó lesz ez így.

"...a deadline az deadline. Ha mindig csak húznánk, akkor sosem lenne vége."

Be is jött akkor minden, amit szerettetek volna?

Mindketten: Háááát mmmm, nagyjából.


F: Hát nekem annyira nem, de a deadline az deadline. Ha mindig csak húznánk, akkor sosem lenne vége.


Sz: Ja, ha nem noszogatjuk egymást, akkor csak húzódik, aztán nem lesz semmi a végére. Nem nagyon akartunk ülni rajta.


F: Zavart kicsit minket, hogy premier nem lesz ugye a korlátozások miatt. Feelingesebb azért tudod, amikor összeül egy csomó ember és isszuk a söröket.


Sz: Ja, azt akartuk, hogy az emberek jöjjenek össze és akkor viszünk ki oda is cuccokat meg tombolát csinálunk, de ugye ezt szórakozó helyeken lehetne most azok meg zárva vannak.


F: Gondolkodtunk azon is, hogy autósmoziban legyen, mint a Deathwisnek volt HAHA, de végül most várunk inkább, hátha lesz valami enyhítés. [-Nem lett.]


HD-ben filmeztetek, pedig mostanában a VX a divat újra. Van ennek valami háttere vagy csak random?

Sz: Ilyen kamerája van a Balázsnak. Haha.


F: Ja, de ő nem is játszana a VX-szel, ha lenne rá lehetősége se. Király dolog a VX. Jó fless, ilyen kis montázsos dolgokra. Kurva jó tényleg, szeretem én is, de én úgy vagyok vele, hogy haladni kell a korral. Ez is csak egy Full HD, azért és nem egy 4K-s cucc. Elég sok super 8 effekt lesz benne.


Ja, Balázs nagy effekt guru.

F: Haha jaja imádja.


Sz: Trükkök is meg a stílus is más azért.


F: Hát ja, nem annyira ez az underground, amire a VX-et használják.


Szerintetek miért a VX irányba ment el a filmezés most amúgy?

Sz: Kellett valami változás?


F: Hát, igazából nagyon sose tűnt el. Meg szerintem például Gyufa [Scheirer Kristóf] is azért VX-szel filmez, mert olyan kamerája van. Ő is mondta amúgy, hogy szeretne HD-ba is filmezni majd, merthogy ő nincs ellene. Mert vannak azért olyan emberek, akik hate-elik a HD-t és csak azért is a VX-t nyomják. Itt meg azzal nyomod, amid van. Vagy azért, mert azt szoktad meg. Átszokni azért HD-ra full más. Bazsi már a Lab-es filmeket is 8-10 éve is HD-ban vette.


Patiszon [Sima Skateboart] környékén jött az átállás, ugye?

F: Jaja, igen, akkortájt, akkor nem a 3CCD kamerája volt már.

„Félórát adjon legyen szíves”, inkább így nyomtuk.

Van valami király storytok a filmezésekről? Volt valami jó balhé?

Sz: Az a poén, hogy alig volt. Iszonyat sokat nyomtuk a karantén alatt és senki sehol, soha nem szólt semmit. Pedig nagyon sok rendőrrel találkoztunk, de soha semmi nem volt. Meg sem álltak.


F: Egyszer egy közterest kihívtak egy lépcsőnél, de ő is mondta, hogy bejelentették és légyszi menjünk. Párszor szóltak az erkélyről öreg mamák, de semmi.


Sz: „Félórát adjon legyen szíves”, inkább így nyomtuk.


F: Tudod mi már azért nem geciskedünk. Öregek vagyunk bohócnak. Nem szemtelenkedünk emberekkel.


Én ezt anno majd 10 éve szerintem pont Zsoltinál láttam először, hogy mondta, hogy „Ja bocsi tudom, hogy hangos. Pár perc és mennénk.”, nem pedig neki állt nagy hangon, hogy „De nincs skatepark!” Fura is volt, nem láttam még előtte ilyet mástól.

F: Ja, Zsolti az nem áll bele az ilyenekbe. Mert amúgy igazuk van, aki mondja. Csattogsz hangosan, pontosan tudjuk, hogy igazuk van. Hangos.


Tudjátok-e, hogy volt már First Impression című film Magyarországon?

Mindketten: komolyan? Haha


Jaja Törökbálinti srácok. Motyi, Dóra, Strasser Gyuri, meg jó páran még. Karesz, a kemény frontside flippes srác. Godspeedben lehetett látni.

Sz: Haha, nem tudtuk. Nyilván csak azért adtuk ezt a címet, mert utalni akartunk rá, hogy ez egy első vidi. Bemutatkozó.


F: Jaja igazából pofon egyszerű. Lehetett volna valami más is, ami ilyen misztikus, mint amiket mostanában nyomnak, hogy van benne egy kis trükk.


Akkor nincs nagyon témája a filmnek.

F: Jaja semmi. Részek, darálás. Így szerettünk volna elindulni amúgy a branddel, de hát látod. Most igazából újraindulunk és ezzel együtt meg is lesz a film. Azért jó, hogy lesz ilyen hátterű film az újraindításnál.


"Tök jó volt nézni ezeket a filmeket és tök jó volt, hogy volt valami, amit lehetett várni."

Szoktam kérdezni és tudom, hogy nehéz erre válaszolni, úgyhogy előre is sorry. Amit csináltok azt nagyon sokan látják és biztos, hogy nagyon sok fiatal fog inspirálódni ebből az új filmből is. Hogy éreztek ezzel kapcsolatban? Gyerekek nőnek fel a deszkázásotokat nézve.

Sz: Nagyon-nagyon, örülünk neki és pont ez is igazából a cél. Eljusson mindenkihez, legyen egy kis motiváció, legyen mit nézni. Ugyanúgy, mint amikor mi kezdtük, mi is a nagyokat néztük. Én Fofót néztem haha. Legyen aktivitás és lássák, hogy mi folyik itthon.


F: Én nagyon örülök ennek, amit mondasz, ha ez tényleg így van, hogy fiatalok fogják sokáig nézni és hagyunk valami kis nyomot magunk után ebben a kultúrában. Nyilván ez is a cél. Történjen valami, mert ez tényleg sok embert be tud inspirálni. Én is emlékszem kis csucsu voltam azt néztem a filmeket. Nekem Tüű Zsombi volt a kedvenc deszkásom Magyarországról anno, mert imádtam ahogy megy, folyik, csinálgatja a trükköket és azért keményeket is nyomott a Vírusokban. Tök jó volt nézni ezeket a filmeket és tök jó volt, hogy volt valami, amit lehetett várni. Emlékszem amikor az Irregulart forgattuk. Mikor is volt?


2006. Három nagy film is kijött akkor legalább. Krónika [Hambalkó Bálint Darky], From The Ground Up [Jason Jenkins], Irregular [Podányi Dani].

F: Így van. Elég frekventáltan jöttek akkor videók. Ugye Szabó Ákos is a Downtown Life-fal. És jöttek mindig az újak évről évre. És most mit vársz? Semmit. Ez a baj. Mindenki leült, mint az iszap. Emiatt én úgy gondolom, hogy visszaesett nagyon – nem is a szint, bár az is, hanem a motiváció. Mert régen emlékszem amikor 2008-ban felköltöztem Pestre olyan deszkás élet volt, hogy nem hitted el. Mindenki nyomta, krúk voltak, együtt deszkáztunk, sorra jöttek ki a videók.

Most gondolj már bele azért az durva, hogy manapság már nem lehetne egy videómagazint megcsinálni, mert nincs annyi deszkás, aki úgy tud deszkázni, hogy egy év alatt összerak egy részt magának.


Hosszú távú cél az Attitude-del?

Sz: Induljon be.


Nem ebből élnétek meg?

Mindketten: Nem-nem csak kiegészítő.


F: A lényeg, hogy támogassuk az embereket és hogy tényleg legyen valami. Nekünk is jó elfoglaltság. Szeretjük csinálni és nekünk is egy ok, hogy tudjunk miért deszkázni, mert fontos, hogy legyen egy miért. Nem biztos, hogy neki álltunk volna csak úgy filmezni, de így, hogy van egy cél így könnyebb.

Amikor ti is forgattatok akkor a srácok azért be voltak lelkesedve, tudod te is. Ha nincs videó projekt, akkor nem mocorog az ember streeten, csak Fővámra kimegy csúszkálni, vagy parkozni és nem próbál új trükköket.


"Látom a képet és tudod vágom a spotot is, de hogy hol van arról fogalmam sincs. Még az is lehet, hogy voltam is ott régen, de nem találnék vissza. És ezért tök jó volt a térkép."

Ti használtátok a spot mapet ugye?

Sz: Pont ezt akartam mondani. Mindenképp hatalmas köszönet a Budapest Skate Mapért. Szerintem 80-90%-ban a mapről néztünk spotokat.


F: Ezeket a halál faszán kinn főleg. Látom a képet és tudod vágom a spotot is, de hogy hol van arról fogalmam sincs. Még az is lehet, hogy voltam is ott régen, de nem találnék vissza. És ezért tök jó volt a térkép.


Sz: Pörgettük rendesen. Minden nap. Videókat is néztünk, de azért így sokkal egyszerűbb.


F: Meg közben találtunk mi is, ami nem volt még fenn. Megnéztünk egy környéket, hogy „ó itt egy kupacban van 4-5 spot”. Kocsival meg nem érdekelt minket, mentünk és egész nap kocsikáztunk. Beültünk és mentünk mindenhova. Város egyik feléről a másikba. Legyenek trükkök. Én nagyon élveztem, tök jó dolog tudod menni azt nyomni a spanokkal. Nézni őket, hátha lesz valami.


Azt hallottam félfüllel, hogy Sziki te összeírtad a trükköket?

Sz: Jaja, én össze, post-itre. Még mindig ott van az egyik post-it a gépemen. Van rajta olyan, amit nem pipáltam ki, de majd a kövi videóban. Én tervezősebb vagyok.


Jó az, mert amúgy meg az van, hogy menjünk bemelegíteni a Fővámra azt durr ott maradsz.

F: Ja, nem ezt elengedtük, mert régen mindig ez volt az Erzsis időkben.


Sz: Amikor session volt és Bazsinak jó volt, akkor mindig úgy mentünk, hogy én kinéztem egy-két spotot és volt egy-két trükk is a fejemben és úgy mentünk oda. Legutóbb is volt, hogy olyan későn értünk a spothoz, hogy nem is volt idő bemelegíteni, de nyomtuk azért. Volt, hogy csak ketten mentünk Bazsival azért, mert nem mindig ért rá mindenki. Volt, hogy szabit vettem ki direkt mert Bazsinak jó volt.


F: A végén, azért kicsit elfáradtunk, de talán inkább a spotok fáradtak ki.


Sz: Ja, én azt bántam, hogy nem mentünk máshova. Másik városba másik országba. Bár voltunk Kassán, de nem is nagyon lett trükk, nekem van egy valami, ami talán inkább kidobós.

Attitude Main Logo | Fotó: Králik Dani | Smirgli
Attitude Main Logo | Fotó: Králik Dani

Tudjátok amúgy, hogy kinek milyen felvételei vannak?

F: Hát, nem egészen, de amikor én felveszek valamit a srácokról, akkor elküldöm nekik meg Bazsinak. Szoktunk küldeni felvételeket, de amúgy minden nincs berakva.


Mi lesz majd a film után, mentek tovább filmezni vagy beszéltek egyáltalán róla?

F: Hát figyelj nagyon sok időt beleöltünk ebbe a dologba. Nem volt egyszerű, de tök jó volt újra filmezni. Nagyon durva dolgok történtek és ezt így jó volt újra megélni, mert ugye régen is filmeztünk és már hiányzott az érzés. Nem biztos, hogy megint nagy film lesz ezután. Bár ez a mostani sem lesz olyan nagyon nagy film, mert csak hárman vagyunk, tehát nem lesz egy egész estés történet, csak ilyen 10-15 perc. Mi nekünk ez már nagy film, mert ugye benne van mindenki. Lehet, hogy majd lesz akkor olyan, hogy külön részek vagy ilyen mérföldkövek, hogy lezárult egy időszak és akkor összedobunk valamit. Ha valaki aktívabb, akkor neki külön részt csinálni meg ilyesmik, de nincs igazán kitalálva.


Sz: Ha lesz új ember akkor neki valamit mindenképp összerakunk ilyen kis bemutatkozásként. Vagy ha új kollekció jön ki és behirdetnénk.


"...lehet így is deszkázni, lehet ezen a spoton is deszkázni, lehet Magyarországon is streetelni, lehet itthon is fejlődni, és lehet, hogy mások a lehetőségek, de lehetetlen nincs itthon sem. És nem kell feladni. Meg kell látni a lehetőséget."

Valami üzenet a külvilágnak zárásképpen?

F: Nem tudom. Közhelyesen hangzik, de köszi mindenkinek, aki vett tőlünk deszkát és a Mediumnak, hogy befogadták és árulták a deszkáinkat. Mindenki király! A jövőben szeretnénk támogatni a deszkázást. Mi ezzel szeretnénk köszönetet mondani igazából a deszkázásnak. Mert külföldön olyan jó dolgok mennek. Olyan jó kezdeményezések vannak. Olyan jó kis közösségek vannak, akik segítik egymást. Kikerülnek deszkások, akik végül világhírűek lesznek. Nálunk ez tökre hiányzik. Nálunk is lehetne ilyen. Ha Szlovákiában egy faluból a Marek Zaprazny meg tudja csinálni, akkor bárki meg tudja. Csak mögötte is voltak emberek. Szlovákoknál is van egy ilyen kultúra és segítették őt. Küldték a felvételeit külföldre. Mentek a versenyekre. Prágában nyilván felfedezték a Mysticen. Nyilván nyomta valaki. És mi is szeretnénk egy ilyet, hogy nyomni lehessen embereket, hátha kijut valaki Magyarországról is és világhírű lesz esetlegesen. Hát a Madars Apse is mi?! Litván? Soha életben nem volt egy pro deszkás se onnan. Én is úgy szeretném ezt! Tök jó lenne, ha lenne egy magyar is, aki megcsinálja.


Sz: Ha nem is ez, akkor legalább annyival segítsük a deszkásokat, hogy kis motivációt kapjanak, hogy lehet így is deszkázni, lehet ezen a spoton is deszkázni, lehet Magyarországon is streetelni, lehet itthon is fejlődni, és lehet, hogy mások a lehetőségek, de lehetetlen nincs itthon sem. És nem kell feladni. Meg kell látni a lehetőséget.


F: Jaja, nekem a régi generációban volt meg ez. Odaugrott mindenki mindenhova. Emlékszel te is. Iszonyat motivációnk volt akkor. Nem is értem, hogy ez honnan jött. Semmiből húztuk egymást. Régen kimentünk az Erzsire és mindenféle deszkás ott volt.


Sz: A legkirályabb az lenne, ha a deszkás el tudná ezt magában is érni, hogy feltudja magát annyira pörgetni, hogy „jó, akkor én össze akarok rakni egy street részt” vagy „le akarom nyomni azt a lépcsőt valamibe” és ne az legyen, hogy nézzék, hogy a többi deszkás mit csinál és úgy legyenek, hogyha azok nem fejlődnek, akkor ők sem fejlődnek és csak szotyiznak.


F: Ja, de ez alapvető emberi tulajdonság. Ha nincs körülötted motiváló ember, akkor a motivációd az elveszik.


Szinergia.

Mindketten: Igen!


Sz: Csak azért mondom, hogy azért jó lenne, ha ilyen üzenetet tudnánk átadni. Ha legalább egy-két emberben elindulna ez, akkor már megérte.


F: Én is emlékszem, amikor kijött a Krónikában a Katz [Dávid] meg a Sinka [Krisztián] része. Azt a kurva! Switch flip backsmith meg ilyenek. Így néztem, hogy mi van?! Nollie back heelbe a Hősöket!? Ezek tök jók voltak és engem nagyon inspirált, de már nem nagyon van ilyen, amire azt mondom, hogy inspirál. A Medium videókat nyilván szeretem. Tök jó trükkök vannak bennük. Csak én tőlük is várnék egy nagyobb lélegzetvételűt. Az Ötödik kurva jó volt például. Az utolsót viszont szerintem kicsit elkapkodták, mert tök király trükkök voltak benne, de tudod az ember úgy nézné még. Három perc után vége van és tudod így – ne már haha. Megértem amúgy mert tudom, hogy jó nehéz összehozni egy ilyet.


Meg mindenki szórja ki Instára azonnal az összes felvételét.

F: Így van. Az Insta miatt is. De amúgy is kurva nehéz a street. Iszonyatosan nehéz. Spotok hiányában is főleg. Szerintem tényleg nem lehetne manapság összehozni ilyet.

Akkor előjöttek régiek meg újak is és tök jó volt, hogy volt mit nézni. Tényleg ez is a motivációnk, hogy legyen mit nézni. Meg nyilván nekünk is ez egy tök jó dolog, mert ez egy kihívás, túl akarod szárnyalni magadat. Kell ez, mert különben leül a dolog.


Sz: Fel kell pezsdíteni a dolgokat. Nagy közösségi motiváció is van bennünk.


Ja, hát nekik azért jó nagy csapatuk van meg ugye nem csak Pest. Varga Ákos és Boiszi is benne van, azt van köztük azért egy jó 5-600 km.

F: Jaja, de azért ők megoldják. Keményen tolják. Tudnak ők produktívak lenni.


Így van! Na, srácok nagyon köszi az interjút, hajrá a befejezéssel és hát, én rohadtul várom már a filmeteket!

Mindketten: Mi is nagyon köszönjük!


bottom of page