top of page
  • smirgler

A magyar gördeszkázás helyretétele

"A deszkások már nagyon régóta várnak egy csodára, hogy történjen valami. Most történik valami."

Mi ez az egész egyesületesdi? Az állam ad pénzt gördeszkázásra? Mi ez a Görpark Program dolog? Külföldön is történnek dolgok az olimpia miatt, de itthon látszólag nem történt semmi. Miért? Miért lesz ez mostantól másképp? Hogy lehet ebben részt venni és beleszólni? Ezekre a kérdésekre kaphattok választ ebben az interjúban, amit Takács-Kiss Mártával a Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség (MOGGSZ), Gördeszka Szakági vezetőjével készítettünk.


Rengeteg mindent látnak az emberek itthon, de nehéz megérteni, hogy pontosan hogyan is működik a gördeszkás szervezet az országban. Az olimpia híre után gördeszkás egyesületek kerültek elő mindenhonnan, aztán lett egy szövetség is egyszer csak a képben, ami köthető a görkorcsolyásokhoz valahogy. Letisztáznád kérlek, hogy hogyan működik ez?

A Magyar Országos Görkorcsolya Szövetség (MOGSZ) 1993-ban alakult. Ez 2018-ig így működött, csak gyorsasági görkorcsolyával foglalkoztunk ugyanis ilyen egyesületek voltak csak Magyarországon. Sok megkeresés volt több görkori sporttal kapcsolatban is, de versenysportként nem alakult ki egy sem.

Három évvel ezelőtt 2018-ban kereste meg a MOGSZ-ot Kállay Márta és ő mondta, hogy beszeretnének csatlakozni a gördeszkások is a szövetségbe. Az elnökség ezt jó ötletnek tartotta. Mondtuk, hogy szívesen látjuk a gördeszka egyesületeket és szépen lassan csatlakoztak is többen. Így változott a név is Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetséggé (MOGGSZ).

Tehát a teljes tisztánlátás kedvéért: van egy szövetség és abba tartozik az összes belépő görkoris és deszkás egyesület az országból. A görkorisok és gördeszkások pedig ezekbe az egyesületekbe tartoznak. Mennyire működik együtt ez a két sportág?

A szövetségen belül két szakágként működik most külön a gördeszka és a görkorcsolya. 2021 januárban módosította a szövetség az alapszabályát és abban már külön szerepel a két sport, mint Gördeszka Szakág és Görkorcsolya Szakág.

Először Kállay Márta volt a deszkások elnöke, - de ezek szerint nem is volt külön gördeszkás szövetség - és most elnök váltás történt. Miért került sor erre? Illetve pontosan milyen szerepet töltött be Kállay Márta a szövetség életében?

Kállay Márta volt az, aki először megkereste a szövetséget, képviselve a gördeszkásokat. Ő elnökségi tagnak lett megválasztva és így képviselte másfél-két évig a gördeszkásokat a szövetségben. 2020 végére a szövetség, már nem volt teljesen megelégedve Kállay Márta munkájával, illetve hallotta a szövetség azt is, hogy nagyon sok probléma és ellentét van, ami miatt nem tudott fejlődni a gördeszka. Látta az elnökség, hogy valami megoldást kell keresni. Amikor már más gördeszkások is megkerestek bennünket, akkor döntött úgy a vezetőség, hogy engem nevez ki a gördeszka vezetésére. Kinevezésem után módosítottuk az alapszabályt és 2021 januárjától működik külön szakágként a gördeszka.

Fontos továbbá, hogy a szövetség és a szakág teljesen más. A gördeszka szakágat én képviselem az elnökségben. Az általunk szakágban elfogadott döntések, amit a szakág jóvá hagyott az kerül fel az elnökség elé.


Mit érdemes tudni a te személyedről? Miért melletted döntött az elnökség?

Én Takács-Kiss Márta vagyok. 2004-ben alapítottam a saját egyesületemet itt Szegeden. Mi gyorsasági görkorcsolyával foglalkozunk. Az egyesületem is két szakággal működik. Görkorcsolya és gördeszka. Én nagyjából 15 éve elnökségi tag vagyok a szövetségben, illetve a felügyelő bizottság tagja is vagyok. Szegeden élek, két felnőtt gyermekem van, úgyhogy most már ráérek foglalkozni mindenfélével. Ami engem a gördeszkához köt az, hogy az én fiam nagyon régóta gördeszkázik. Nem idegen számomra a gördeszka élet és az általános hozzáállás. Jól ismerem. A feladat most, hogy építsünk egy új gördeszka életet Magyarországon.


"Az idei évben reménykedünk, hogy legalább öt európai szintű pálya fog megépülni az országban."

Hogy tervezi a szakág a munkáját? Mik most a feladatok a gördeszka szakágban?

Amikor szeptemberben átvettem a gördeszkát, nem mondom, hogy jól álltunk. Olyan feladatok lettek a szövetségre bízva, amik újak voltak. Volt pénzügyi, szakmai és a Görpark Programmal kapcsolatos feladat is. Ezek mind nagyon új területek, főleg egy olyan szövetségnek, ami soha nem foglalkozott gördeszkával.

Erzsébet tér - Erzsi Skatepark | Smirgli
Erzsébet tér - Erzsi Skatepark

A legnagyobb feladat azonban egyértelműen a Görpark Program volt szeptember óta. A COVID miatt nagyon nem mozdult előre ez a téma. Másfél éve húzódott minden. Amikor megalakultunk, azonnal alapítottunk egy Görpark Bizottságot. Ez öt főből áll. Azonnal fel kellett venni a minisztériummal és az önkormányzatokkal a kapcsolatot és el kellett kezdeni a munkát, ami nagyon nem volt könnyű. Nagyon sokat utazunk minden önkormányzathoz. Közben kiadták a Bringapark Programot is, ahol nagyon sok új jelentkező van. Ott is három nyertes pályázatot tudunk magunkénak, aminek nagyon örülünk. Az önkormányzatokat az elejétől kezdve segíteni kell. A tervektől, a kivitelezőig. Mindenféle szakmai kérdéssel kapcsolatosan keresnek minket. Nagyon szerencsés voltam, mert jelentkeztek olyan fiúk, akik szakmailag nagyon sokat segítettek nekem és mindig jöttek velem a találkozásokra. Most már ott tartunk, hogy három-négy város pályája közbeszerzésen van. Az idei évben reménykedünk, hogy öt európai szintű pálya fog megépülni az országban. Ez most a legtöbb munka. Igyekszünk külföldi építőket is hívni és nagyon sok kooperációra van szükség minden oldalról, hogy ez valóban jól süljön el.

Ha sikerül legalább ezt az öt pályát megépíteni, akkor az már elég lehet arra, hogy a versenyrendszerünk jövőre megfelelően működhessen.


Van a bizottságban építőmérnök (Tóth Dénes), gördeszka pálya építők (Takács Levente, Barna Ádám), illetve én is, mint pénzügyi szakértő.

Remélem, hogy a következő interjúnál azt tudom már majd mondani, hogy mikor és hol lesznek kész a pályák. Igyekszünk nem Pest központúan alakítani a programot. A lehetséges következő programokban is arra fogunk törekedni, hogy az ország összes szeglete gördeszkapályákkal legyen tele. Szeretnénk, hogy mindenhol, minden csapat tudjon menni gyakorolni, versenyezni, országon belül különböző helyekre edzőtáborokba járni.


Említetted a Bringapark Programot. Ezek szerint van kapcsolat a Görpark és a Bringapark között?

Először ugye volt a Görpark Program, aminek nem jól sikerült az intézése szövetségen belül és elvették ezt tőlünk, aminek az eredménye az lett, hogy bekerült a Bringapark Programba. Az elbíráló bizottság viszont szerencsére sok segítséget kért tőlünk és így mi is láttuk, hogy mik vannak folyamatban. Tudtunk segíteni az önkormányzatoknak, hogy egyáltalán hogyan adják be a pályázatot, milyen tervekkel.

A szövetség most már visszakapta az én vezetésemmel a programot szerencsére. Nagyon sok segítséget kaptunk az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Irodától, és a MOGGSZ elnökétől, Lugosi Lászlótól.

Ennek nagyon örülünk. Milyen feladatok várnak még a szakágra?

Mivel új szakág alakult, ezért a szakág működését kell meghatároznunk nagyon komolyan. Meg kell alapítanunk a bizottságokat, a versenyrendszerünket, a munkatempót és az összes munkalehetőséget ki kell osztanunk, hogy hatékonyan működhessünk. A legnagyobb feladat, hogy minél több tagunk legyen és minél több helyre elérhessen a cél, hogy mit szeretnénk, hogy miért alakult meg ez a szakág, az olimpiai sportágnak milyen előnyei vannak, mit kap ettől a gördeszka, milyen lehetőségek vannak.

Meg kell a szabályzatainkat alakítanunk. Versenyszabályzatot és válogatott szabályzatot. Nagyon sok mindent. Még pontosan mi sem tudjuk most az összes teendőt, mert ahogy telik az idő úgy alakul ez majd ki. Remélhetőleg egyre több taggal és egyesülettel fogunk gazdagodni és egyre többen akarnak majd részt venni ebben.

Ebben látom a legnagyobb lehetőséget. Minél több embert szeretnénk bevonzani.


"Mert nem mindegy, hogy valaki egy gyerekektől hemzsegő, béna pályán tud deszkázni, vagy egy fullos parkban, lezárva mások elől, minden nap 2-3 óra hosszát."

Említetted, hogy előnyökkel jár a gördeszka és gördeszkások számára az, hogyha részt vesznek ebben. Mik pontosan ezek az előnyök?

A lényeg, hogy mindenki tartozzon valahova. Fejlődni kell. Mindenki tisztában van azzal, hogy ez utca sport és ezt, azért csinálják, mert szeretik nem pedig azért, mert kötelező vagy, mert elvárt. Egy idő után, ha valaki komolyabban, vagy jobban szeretne gördeszkázni - és most nem a versenyekről beszélek, hanem általánosságban a fejlődésről - a szövetség segíteni fog abban, hogy edzés szinten tudjon megfelelő pályán deszkázni mindenki, aki egy egyesületnek a tagja. Szeretnénk elérni, hogy az önkormányzatok biztosítsanak a pályákon egy olyan időintervallumot, amikor csak egy adott egyesület "edzhet" ott. Mert nem mindegy, hogy valaki egy gyerekektől hemzsegő, béna pályán tud deszkázni, vagy egy fullos parkban, lezárva mások elől, minden nap 2-3 óra hosszát. Ezek nagyon fontos dolgok, csak itt ez Magyarországon még idegen. Mert ugye "ne mondja meg nekem senki, hogy 6-tól 7-ig edzés van".


"Azért is nagyon fontos, hogy mindenki tartozzon egy egyesületbe, hogy valaki képviselje őt a szakágban. Mert az a baj, hogy a deszkások nincsenek képviselve."

Olyanokat is nagyon jó lenne egy felületen megszervezni, hogy egyik szombaton mondjuk mondok valamit, Győrben találkozzunk és jöjjön minden deszkás, aki tud egy együtt deszkázásra vagy egy sima találkozóra, és az emberek az egyesületükkel el tudnának menni. Azért is nagyon fontos, hogy mindenki tartozzon egy egyesületbe, hogy valaki képviselje őt a szakágban. Mert az a baj, hogy a deszkások nincsenek képviselve.

Pont ma volt egy eset a továbbtanulással kapcsolatosan. A felvételinél plusz pontot kaphatott volna egy deszkás, de nem tudom neki azt mondani, hogy kaphat plusz pontot, mert nem szervezett keretek között gördeszkázik. Viszont, ha idén meg tudjuk csinálni, hogy legyen egy OB és ott jól szerepel majd, akkor kaphat pontokat és lehet azon fog múlni a felvételije. Szóval ez egy nagyon sokrétű dolog.

Persze tiszteletben tartjuk azt is, aki azt mondja, hogy "Köszönöm szépen nem. Nem akarok egyesülethez tartozni. Nem akarok sehova tartozni."

Én úgy gondolom, hogyha az utánpótlás nevelést megkezdjük, ami egy nagyon fontos feladata lesz az egyesületeknek, - hogy minél több gyereket vonjunk be és minél több gyereket oktassunk gördeszkázni -, hogy ez egy idő után természetes lesz. Természetes lesz, hogy a deszkások csatlakoznak valamilyen egyesülethez, vagy sajátot alapítanak.


Szeretném, ha az idősebb deszkások is segítenének abban, hogy tanítják a gyerekeket.


"...az egyesületekbe nem csak azok csatlakozhatnak, akik versenyezni szeretnének, hanem azok is, akik tennének valamit, vagy csak támogatnák akár passzívan a gördeszkázást..."

Fog tehát a szakág versenyeket szervezni. Elinduláshoz és pontgyűjtéshez viszont ugye versenyengedély kell, ami nagyon idegen ebben a sportban. Mi ennek a menete? Hogyan lehet valaki, aki elolvassa ezt az interjút, majd a válogatott tagja jövőre?

Egyesületi tagsággal kezdődik minden. Aki úgy gondolja, hogy versenyszerűen szeretne deszkázni, az egy egyesülethez kell, hogy csatlakozzon. Az egyesületének pedig a MOGGSZ-hoz kell csatlakoznia. Itt viszont megjegyezném, hogy az egyesületekbe nem csak azok csatlakozhatnak, akik versenyezni szeretnének, hanem azok is, akik tennének valamit, vagy csak támogatnák akár passzívan a gördeszkázást: részt vennének a fontos döntésekben, feladatot vállalnának valamilyen területen, képviselnék a közösségüket stb.

Nagyon sok egyesület van Magyarországon, viszont ezek eddig alvó dolgok voltak. Ahogy a szövetségben elkezdtük a munkát, egyre több egyesület keresett meg minket, mert ők örülnek ennek az iránynak és ők szeretnénk dolgozni azon, hogy jól süljön el a magyar gördeszkás versenysport kialakítása.

2019 MOGGSZ Kisújszállás Skate Jam felnőtt győztesek | Smirgli
2019 MOGGSZ Kisújszállás Skate Jam felnőtt győztesek

Ha belépnek az egyesületbe akkor versenyengedéllyel kell, hogy rendezzenek, mert csak akkor indulhatnak el szövetség által rendezett versenyeken. Ehhez kell egy sportorvosi igazolás.

A sportorvosi igazolástól mindenki fél pedig igazán semmi. Egy évben egy EKG - 18 alattiaknak félévente - főleg, ha valaki rendszeresen sportol, az fontos. Ez 2000 forint és semmi extra. Még most idegen, de nem gondolnám, hogy ez olyan nagy dolog. Pár papír munka és alig valamennyi pénz.

Tehát egy egyesületbe kell lépni, el kell menni sportorvoshoz szerezni engedélyt, odaadni az egyesületnek és ők továbbítják a szövetségnek. Ezután pedig indulhat versenyen, ahol gyűjthet pontot és bekerülhet a válogatottba, vagy csak felhívhatja magára a figyelmet.


"Tudom, hogy furcsa és még nem volt ilyen, de egy igazságos válogatási elvet kell a szakágnak megállapítania."

Nyilván most még nincs kitalálva, hogy miben részesülhet a válogatott, mivel most minden újragondolás alatt áll. Viszont idáig is látták az emberek, hogy mentek a válogatottak külföldi versenyekre, edzőtáborszerűségekbe, skateparkot béreltek stb. Nagyjából erre számíthat a válogatott? Illetve csak a válogatott részesülhet ebben, vagy lehetnek mások is, akik ennek valamilyen részéből részesülhetnek?

Újak vagyunk és ezt mi találjuk ki, hogy kit és hogyan támogat a szakág. A válogatott szabályzattal kell kezdenünk. Tudom, hogy furcsa és még nem volt ilyen, de egy igazságos válogatási elvet kell a szakágnak megállapítania. Ezt a szakági határozatot az egyesületek fogják megszavazni - ezért is fontos, hogy mindenki képviselve legyen a szakági gyűléseken - meg lesz határozva, hogy melyik szakági versenyeken, milyen eredményekért, mennyi pont jár és mennyi ponttól részesülhet valaki támogatásban, illetve lehet tagja a válogatottnak. Felosztva korcsoportokra, fiú és lány kategóriára, park és street típusokra.

2019 MOGGSZ Kisújszállás Skate Jam U18 győztesek | Smirgli
2019 MOGGSZ Kisújszállás Skate Jam U18 győztesek

A válogatott természetesen fog támogatást kapni, edzőtáborok, esetleg ruházat, deszka vagy más formában. Amire lesz pénze a szakágnak. Ezt is az éves költségvetésnél fogja megszavazni a szakág. Ezt mindig az adott egyesületek fogják eldönteni - ezért is fontos, hogy minden deszkás képviselve legyen a szakági gyűléseken -, hogy a pénzt mire fogjuk költeni. Hogy mennyit költsünk az utánpótlásra, vagy a válogatottra, vagy más programokra ez mindig az adott évi költségvetés alapján fog működni.

Ami nagyon fontos a szakágunknak és talán még fontosabb, mint a válogatott, az az utánpótlásnevelés. Szóval azt bele kell kalkulálni, hogy nagyon-nagyon sok pénzt fogunk utánpótlás nevelésre költeni. Nagyon sok tábort és versenyt kell szerveznünk. Sikerélményt kell biztosítanunk, mert ha nem tesszük, akkor nem maradnak itt a deszkások. Ez mind pénzbe kerül.

"Az idei évben is lesz egy pár verseny, amit szervezünk. Ezeket egy-két hét múlva fogjuk kihirdetni."

Mindig csak a válogatottról beszélünk. Persze fontosak, mert ők képviselnek minket, ő rájuk büszkék a kisebbek, de nagyon-nagyon fontos, hogy megszerettessük a gyerekekkel a gördeszkázást.

Az idei évben is lesz egy pár verseny, amit szervezünk. Ezeket egy-két hét múlva fogjuk kihirdetni. Jövőre viszont nagyon sokat kell az utánpótlásra szánni. Szakági és tagegyesületi szinten is.

Mindez nagyon vonzó és jól is hangzik, viszont mivel csakis az indulhat majd a versenyeken, akinek van versenyengedélye, ezért jó eséllyel nem fog sok ember indulni ezeken a versenyeken. Mit gondol erről a szakág?

Először lehet, hogy ezek a versenyek kevés embernek lesznek megtartva. 10-15 fő. Viszont nem engedhetünk ebből, idővel az emberek rá fognak jönni, hogy ez az irány és így indulhat meg ez a sport a fejlődés irányába.

A deszkások már nagyon régóta várnak egy csodára, hogy történjen valami. Most történik valami. Én szeretném hogyha mindenki ezt úgy fogná fel, mint ahogy mi a szakágban. Ennek az lesz az eredménye, hogy fejlődni fog a gördeszka Magyarországon. Ha ehhez az kell most, hogy az első versenyünket 15 fővel tartsuk meg akkor 15 fővel fogjuk megtartani, mivel szabály és keretek közé kell most tenni a dolgokat, mivel hivatalos szakágként működünk. Ha már vártunk, hogy legyen valami jobb, és most az itt van, akkor szerintem ez a papírozás a legkevesebb. Cserébe viszont kapnak az emberek támogatást, külföldi versenyekre mehetnek és igazságos gördeszkázás lesz végre. Hallottam, hogy korábban a magyar deszkázás nem erről volt híres. Viszont újra mondom, hogy ez akkor fog jól működni, ha sokan lépnek be és képviseltetik magukat a szakágban.

Vannak még amúgy nagy feladatok, például bíró és edző képzést kell kialakítani. Ezek külföldi gördeszka szervezeteknél nagyon jól mennek, de erről is talán majd legközelebb lesz érdemes részletesebben beszélni.

Egy kicsit elkanyarodva a témától, egy kitérő kérdésünk lenne. Sokan azt kérdezik, hogy miért nem épít vagy tart fenn a szövetség inkább pályát, mint finanszíroz válogatottat vagy utánpótlást nevel?

A szövetségnek erre nincs pénze. Ez egy kis szövetség. A szövetségnek az egész országot le kell fednie, nem lehet, hogy egy pályát építünk az egész országba és ennyi volt a szövetség. Erre nem is kapnánk pénzt. Nincs is ilyen szövetség az országban, mindenki egyesületi szinten old meg mindent.

Nagyon sok kritika érte Kállay Mártát, hogy senki nem látott az ő tevékenységéből semmit. Miben fog ez változni most?

Lesz egy weboldal - már a kezdeti változata megvan, azt mindenképp frissíteni fogjuk az aktuális történésekkel. Ez az interjú is az átláthatóságért készül. Amint megkapjuk a Facebook és Instagram oldalakat ott is megosztunk majd rendszeresen fejleményeket.

"Nagyon szeretném, hogy keressenek az emberek, itt a telefonszámom..."

Mit gondolsz még említésre méltónak mielőtt befejeznénk az interjút?

Jelenleg még nem kaptuk meg a Facebook és az Instagram oldalt így ott nem tudunk kommunikálni, de nagyon szeretném, hogy sokan csalatkozzanak az emberek. Nagyon szeretném, hogy keressenek az emberek, itt a telefonszámom +36/70 521 4107 és az email címem: korisuliszeged@gmail.com, kereshet bárki. Biztosan sokan részt vennének ebben, kell az embereknek képviselet. Kellenek lelkes emberek, akik csinálnák.


Az idősebb deszkásokra tudunk építeni, akik szeretik még a deszkát. Mindenki tudja, hogy már nem úgy deszkázol, nem érsz rá annyit, mint régen, de még igenis tudsz segíteni! El tudsz jönni egy megbeszélésre, részt tudsz venni a szervezésben, vagy ha csak kíváncsi vagy, hogy hogyan működik egy ilyen megbeszélés és hogy mi ez az egész, akkor is érdemes eljönnöd, mert része lehetsz még fontos dolgoknak. Nekem gyorsan terjedt a „rossz hírem”, de hátha kíváncsiak az emberek, hogy tényleg minden igaz-e, amit hallottak.

Nagyon sok háttér munka van, amit az emberek nem látnak és nem is fognak. Rengeteget járok mindenfelé, hogy a támogatásainkat megkapjuk és a korábbi korszak dolgait rendbe tegyem. Brutális mennyiségű papírmunkával és telefonálással jár ez a feladat. Felvettük például a kapcsolatot nemzetközi szövetségekkel is, de estig sorolhatnám a feladatokat. Nagyon nehéz dolog ez.

Viszont én ezt megfogom csinálni, mert úgy gondolom, hogy megérdemlitek.

Köszönöm az interjút!


Mi is köszönjük! Reméljük az emberek megértik, hogy a szakág élére nem egy gördeszkás kell, hanem valaki, aki tudja, hogy egy ilyen szervezetnek hogyan kell működnie és van tapasztalata, illetve a pénzügyi komplex dolgokkal is tisztában van.

Pont úgy, mint Takács-Kiss Márta.


Csatlakozzatok a Magyar Gördeszka Szakághoz!

bottom of page