top of page
  • smirgler

10 magyar deszkás, akiket lehet nem ismersz, pedig kéne


Molnár Ádám - Smirgli

Hogy ne mindig csak azokról legyen szó, akikről amúgy is szó van.

Kis hazánkban egyre több videó kerül fel a világhálóra tehetséges - és tehetségtelen, de lelkes - deszkásokról. Vannak köztük olyan srácok, akik sokkal kevesebb elismerést kapnak a videóikért, mint azt megérdemelnék, vagy éppen nem örvendenek akkora hírnévnek, mint pár fővárosi szponzorált. Ilyen ismeretlen arcokat gyűjtöttünk össze és mutatunk be a következő cikkben.


Papp Dávid

Papp Dávid  - Smirgli

Fotó: Vaczkó Balázs


Dávidról akkor láttam először videót, amikor a skateboarding.hu (RIP) egy fél évtizede meghirdette a „Grind & Slide” nevű online videó beküldős versenyét. Emlékszem, hogy a haverjaimmal teljesen kivoltunk, hogy hogy lehet olyan trükköket, mint például az Fs 5-0 Kickflip Out olyan stílusosan beadni, mint ahogy Dávid csinálta. Nem csoda, hogy meg is nyerte ezt a versenyt. A veszprémi ifjúnak sajnos nem sok másik videója született, ami eljutott hozzánk, számszerűen mindösszesen kettő, egy Szikvíztől búcsúzó 10 trükkös összeállítás Németh András jóvoltából és egy Game of Skate a The Lab Skateparkból. Ezek közül a mi személyes kedvencünket a „Grind & Slide” győztes videóját szeretnénk nektek megmutatni. Nem is húznám tovább a szót, jöjjenek Dávid trükkjei!


Balla Péter

Balla Péter  - Smirgli

Egyszer kimentünk a Nagyicce DIY pályára deszkázni, aminek építésében is nagy szerepet játszott - és még mindig játszik - listánk egyetlen fővárosi tagja, Petike. Ekkor láttam először őt élőben deszkázni. Persze Facebookon, azért eljutottak hozzám is képek meg néhány egy trükkös videó, de hát tudjuk, hogy ezek nem mindig fedik le tökéletesen a valóságot. Az még hagyján, hogy tulajdonképpen bemelegítés nélkül elsőre nyomott be olyan trükköket, amik másnak egy napját vennék igénybe - 4-5 méteres vékony csőkorlát végig Bs 50-50 meg Fs Smith - de mindezt úgy csinálta, hogy a kutyája Foltos, közben mindig futott utána. Petikéről idáig csak egy-egy digiben lehetett látni pár trükköt, azonban az ALAP deszkák új nagy filmjében a Nyerspolgárban észveszejtő teljes részt kapott, ami az utolsó a filmben.


Buzás Dániel

Búzás Dániel  - Smirgli

Valószínűleg a legtöbb mai deszkásnak már nem mond semmit az a brand név, hogy Eclipse pedig közel tíz évvel ezelőtt ez is egy magyar deszkás márka volt, ami sajnos már rég tönkrement. Az Eclipse megalakulásakor szponzoráltakat keresett, akik vihetik majd a cég hírét, ezért rengetegen küldtek nekik Sponsor Me videókat. Sokak közül Dani volt az egyik, akinek a videója olyan jól sikerült, hogy meg is kapta a szponzorációt. Ez a videó a mai napig megállná a helyét szerintem Sponsor Me-ként, bár ma már sajnos nem divat ilyeneket készíteni. Habár a debreceni tehetség azóta szerepelt még a Krónika VM-ben, és pár éve a This Shit is csinált róla egy kis összeállítást, de úgy gondoljuk Dani stílusa még ennél is többet érdemel. Mi legalábbis nagyon szeretnénk megnézni róla egy új teljes részt.


Nagy Sándor

Nagy Sándor  - Smirgli

Aki jár országszerte versenyekre valószínűleg találkozott már Sasával a berettyóújfalui ismeretlen tehetségünkkel. Sasa már igencsak régóta hajtja a deszkáját és szerencsére videók is készülnek róla szép szerivel, többségében Krucsó Gergő jóvoltából a Hobo Team színeiben. Sok-sok évvel ezelőtt, amikor először néztem a Hobo Team nagy filmjét teljesen le voltam nyűgözve, hogy egy ilyen kis pályából, mint a berettyóújfalui, hogy tudtak ezek a srácok olyan trükköket megtanulni, mint például a Crooked to 50-50 Bs 180 out, vagy Nollie Pressure flipből 50-50 és még sorolhatnám. Habár első sorban Sasát emeltem ki a Hobo krúból - aki David Gonzalez-t plágiummal vádolhatná a no comply 360 flipért - mégis muszáj megemlíteni Csizmár Jánost, aki talán az egyik legtechnikásabb ismeretlen gördeszkás Magyarországon. Tehát íme - nem a hódító - Nagy Sándor:


Csík Zsolt

Csík Zsolt - Smirgli

Bár manapság a világ és vele együtt a gördeszkázás is teljesen megváltozott a 10-20 évvel ezelőttihez képest, de vannak dolgok, amik semmit nem változtak, ilyen például egy igazán igényes, egyszóval fasza gördeszkás videó. Ezért mindig, hogyha olyan videó készül, amiben látszik, hogy a srácok beletették szívüket-lelküket mind a trükkök, mind pedig a film készítés kedvéért, az aranyat ér. Sok évvel ezelőtt számomra ilyen aranyat érő videók voltak a Clorofeel-ek, melyeket Nagy Santi készített. Ezekben a videókban lettem figyelmes egy kivételesen tehetséges arcra, Zsoltira, akinek sokszínűsége a mai napig is le tud nyűgözni. Sajnos élőben nem igen láttam őt deszkázni, de több madárka is azt csicsergi, hogy hozza a videóiban mutatott szintet. Ha titeket is érdekelnek olyan trükkök, mint a Sw Laser Flip, vagy a 360 Duplaflip akkor erősen ajánljuk a kecskeméti Zsolt következő összeállítását:


Árvai Róbert

Árvai Róbert - Smirgli

Fotó: Dávid Endre Szabolcs


Vannak deszkások, akik folynak a deszkával, mint Fehér Ati és vannak arcok, akik hihetetlenül masszívan gördeszkáznak, mint például Forray Péter. Kevés azonban az olyan gördeszkás, aki ezt a kettő tulajdonságot tudja ötvözni. Ilyen „ötvözött” arc a gyöngyösi kiválasztottunk, Árvai Robi. Ha találkoztatok már vele biztosan szembe tűnt nektek is hogy milyen pozitív, természetes kisugárzású ember is ő, aki mindig mosolyog és a „skate for fun” attitűd mellett azért a „skate & destroy”-t is magáénak tudhatja. Több versenyen is láttam már nyomulni, ahol a nézők, velem együtt csodálkoztak, hogy hogyan lehet akkorákat szállni streeten, mint amekkorákat más íveken sem tud. Ha már itt tartunk, Robi az ívek nagymestere is. Nem húzzuk tovább az idegeiteket, következzék Robi egy relatíve friss része (a videó linkje ki lett cserélve mivel a cikkben eredetileg szereplő videó lekerült a netről):


Barth Ádám

Barth Ádám - Smirgli

Fotó: MBS Mountainboards Planet Earth


Büszkén merem mondani, hogy még az internet nagy elterjedése előtt kezdtem el deszkázni, akkoriban hétvégénként vagy csak minden második héten mentem fel, hogy lecsekkoljam az email-jeimet, vagy játsszak a teveclub-bal. Ebben az internet-mentes időben egy átlagos deszkázás közben gurult oda hozzám egy haverom és kérdezte tőlem teljesen felspannolva, hogy úristen láttam-e azt a magyar gyereket, aki darkslide-ol egy döntött padkát. Gondolom mondanom sem kell, hogy ahogy hazaértem kihúztam az otthoni telefonkábelt és bedugtam az internetét. Miközben néztem Ádám részét kb dögledeztem itthon, hogy miket művel ez a srác, biztos szét van szponzorálva és ő fogja nyerni az OSG-t. Hát, ha így lett volna akkor valószínűleg nem szerepelne a listánkon. Jöjjön tehát Barth Ádám - aki azóta hasnolóan durván Mountain-boardozik - és az ő 7 éves street része:


Boronyák Dénes

Boronyák Dénes - Smirgli

Dénest 2009-ben láttam először nyomatni, aki akkor teljesen úgy nézett ki, mint Tyler Bledsoe. Ez az első találkozásunk a budapesti III. kerületi Árpád Gimnáziumban az Árpád napok keretein belül megszervezett gördeszkás versenyen volt, ahol Dénes a menetében nyomta a kidobót fakie hardflipben, majd a best trickben levezetésként kicsapta fakie bigspin heelflipben is. Gondolhatjátok, hogy ha 6 évvel ezelőtt ilyen trükköket csinált, akkor ma, hogyan nyomhatja. A gyömrői Dénes ez idő alatt csinált a haverjaival egy DIY miniramp-et egyikük kertjébe és a street mellett nagyon jól megtanult íveken is deszkázni. Sajnos friss anyagunk nincsen Dénesről, van egy körülbelül 5 éves street partja, ami azért még ma is eléggé király, de ehelyett inkább nézzük meg, hogy pakolta szét egy sorciban a Bronzöntő Pool (RIP) minifélcsövét.


Molnár Ádám

Molnár Ádám - Smirgli

Fotó: Rabo Peti


Rengeteg olyan gördeszkás van, akiket viccesen goofular-osnak lehetne nevezni, hiszen eldönthetetlen, hogy milyen az állása. Ilyen deszkás a kecskeméti Molnár Ádám is, aki szintén sok-sok éve hajtja már eredményesen a deszkáját belföldön és külföldön egyaránt. Ádám azon deszkások közé tartozik, akiket egyszerűen élvezet nézni. Olyan kifinomult mozgása van, hogy még egy fakie ollie (vagy nollie, most komolyan nem tudom) to sw manualt is úgy tart meg a kisújszállási döntött padka tetején, mint ahogy más talajon sem tudná. Ádámnak szerencsére jó sok videója van fenn youtube-on úgyhogy lehet köztük csemegézni. Mi most a legfrissebb részét mutatjuk meg nektek, amiben kéz lógatva nyomja a goofularos trükkjeit: (Főkép: Molnár Ádám, Fotó: Mester Laci)


Szépvölgyi Dávid

Szépvölgyi Dávid - Smirgli

Fotó: Christian Reiter


Be kell vallanom, hogy Szépvölgyi úrral kapcsolatban elfogult vagyok, ugyanis jó cimborám, mégis próbálva objektívan nézni a dolgokat, úgy gondolom, hogy méltó helye van ezen a listán. A dunaharaszti Dávid több hazai és külföldi versenyen is folyamatosan a dobogókon áll, mégis úgy érzem, hogy bőven befér még ebbe a listába, hiszen a versenyeken eredményesen szereplő arcok nem mindig kapják meg a kellő elismerést, csak egy XS-es női pólót, meg két matricát. Többször voltam Dáviddal filmezni, és gyakran azt gondoltam, hogy egy-egy trükk ötletével túl nagyra, kis túlzással teljesíthetetlenre gondol: nollie inwardheel 6 lépcsőről, backfoot lateflip gapen és még sorolhatnám? De mindig meg kellett lepődnöm, ugyanis Dávid ezeket, ha több próbából is, de tökéletesen benyomja. Ha kíváncsiak vagytok rá, hogy Dávid, hogy deszkázott tavaly a lokál skateparkjában lessétek meg a következő videót:


Szöveg: Grabecz Ákos

bottom of page