top of page
  • smirgler

10 fiatal magyar deszkás, akire oda kell figyelni


Giczi Gergő - Smirgli

Hogy azokról is legyen szó, akikről csak pár év múlva lesz. Folytatjuk 10-es sorozatunkat.

Magyarországon, mint a világon bárhol, épp felgyorsulóban van a gördeszkások fejlődése. Ma már egyre több fiatalt látni, akiknek olyan a hozzáállása, olyan trükkjeik vannak és olyan elszántak, hogy a tapasztaltabbaknak akarva-akaratlanul is mosolyra áll a szájuk, mikor látják őket nyomatni, és már el is kezd kattogni az agy, hogy „úristen miket fog ő művelni, pár év múlva, ha már most ilyen”. A következő összeállításban olyan srácokat szedtünk össze, akik annak ellenére, hogy még mind fiatalkorúak, pontosan ezt váltja ki az emberből. Vajon mennyien lesznek közülük, akik évek múltán beváltják a hozzájuk fűzött reményeket?


Szabó Norbi

Szabó Norbert - Smirgli

Pár éve felbukkant Norbi a semmiből és hirtelen elkezdtek röpködni a Hardflipek meg a mindenféle bigspinek és az ember csak köpködte a kérdéseket, hogy „Ki ez?”, „Hány éves?”, „Csak annyi?!”. A fővárosi fiatal deszkázását folyamatosan nyomon kísérem, és teljes meggyőződéssel merem mondani, hogy nagyon nagy reményeket fűzhetünk hozzá. Ha érdekelnek olyan trükkök, mint például a Nollie Bigspin Heelfip lépcsőről, olyan stílusban, amit még a tapasztaltabbak is megirigyelnének, akkor nézd meg Ombi legfrissebb összeállítását:


 

Kasper Botond

Kasper Botond - Smirgli

Sajnos egyre kevesebb az olyan gördeszkás itthon, aki igazán bevállalós, és akinek a trükkjeit nézve felszökik az ember adrenalin szintje. Ezért az ilyen srácokat nagyon meg kell becsülni, ha pedig valakinek ezek a tulajdonságok olyan fiatalkorban jelentkeznek, mint Botinál, akkor az aranyat ér. Boti rengeteget fejlődött az évek alatt, amiben nagyszerepet játszott édesapja is, aki nem csak, hogy fia összes versenyén ott van, de még saját elemeket is épített neki otthon a kertjükben! Ha érdekel, hogyan nyomja az ifjú Kasper korláton, padkán, íveken, gettó spotokon, lejtőn, DIY parkokban és szinteken, akkor nézd meg az alábbi részét:


 

Giczi Gergő

Giczi Gergő - Smirgli

Egyszer olvastam egy amcsi cikket, amiben az éppen aktuális deszkást nem csak trükkjei, hanem a neve miatt is dicsérték: „Ez a név a gördeszkázásra van kitalálva”, meg „Ez a név olyan jól hangzik legalább, mint a Fred Astaire”. Nos, a Giczi nevet már egyszer beleírták volna „A Magyar Gördeszkázás Története” folytatásos regénysorozatba, ha készült volna ilyen, de most nagyon úgy néz ki, hogy ha valaki egyszer mégis csak ennek a műnek a megírására adná a fejét, akkor annak kétszer is bele kéne vésnie a Giczi vezetéknevet. Gergőt sajnos még nem láthattam élőben deszkázni, de a videói alapján nagyon élménydús deszkás jövőt merek neki jósolni. Geri stílusa és trükkjei egy sokkal idősebb és tapasztaltabb deszkást is zavarba hoznának, főleg akkor, amikor egy akkora szintről flippel le, aminek talán csak egy NBA-s arc látja, hogy van-e por a tetején. Íme, Giczi – nem Dávid, hanem – Gergő 2014-es videója:


 

Kriegschneider Máté

Kriegschneider Máté - Smirgli

Ebben a cikkben mindegyik srácnak meg van a saját szignója, legyen az stílus vagy trükk, esetleg mindkettő. Kriegschneidernek nagyon király trükkjei vannak, de muszáj megemlíteni azt a Shake Junt-os, Baker-es „leszarom csak zúzzunk és érezzük jól magunkat” jellemét is, ami egyszerűen vonzza a szemet. Máténak azon felül, hogy nagyon jó stílusa van, nagyon bevállalós is. Olyan szintekről dobálja magát, amikre nekem csak rá kell néznem és már megyek a sürgősségire nyílt combnyaktöréssel. Ez a srác olyan gyorsan fejlődik, hogy az már felháborító, úgyhogy nagyon érdemes rajta tartanunk a szemünket! Íme, tehát egy régebbi rész Mátétól:


 

Dessewffy Marcell

Dessewffy Marcell - Smirgli

Úgy látszik, hogy nem fogok tudni összeállítani olyan listát ezekben a „top10”-es cikkekben, amibe bele ne írnám valamelyik haveromat. Remélem, elnézitek nekem. Marcinak amennyire csípős olykor a nyelve, annyira keményen is deszkázik, például sokunk számára egészen képtelenül hangozhatnak olyan trükkök, mint a Nollie Heel Noseslide vagy a Kickflip Bluntslide főleg akkor, ha a 15 éves énünket képzeljük el, amint éppen beadja ezeket. Marci bár nagyon technikásan képes nyomatni, muszáj megemlíteni azt a vakmerő deszkázást is, amiről Botinál már írtam. Őket figyelve az ember azt hihetné, hogy egy Thrasher vagy Zero videót néz, amiben a srácok keményebbnél keményebb esések után adják be a durvábbnál durvább trükkjeiket, szinte teljesen leszarva a következményeket.


 

Domschitz Feri

Domschitz Feri - Smirgli

Amikor megnyílt a Bronzöntő Pool sok magyar deszkásnak – köztük nekem is – ez volt az első találkozása egy igazán király deszkás pool-al. Aki már nyomta ilyen pályán – pool, bowl – az biztos emlékszik rá, hogy milyen furcsa volt benne először átgurulni a kanyarokon és, hogy milyen nehéznek tűnt először sebességet gyűjteni a pumpálással. Na, ekkor tűnt fel először számomra Feri, aki akkor még nagyon alacsony kissrácként úgy ment a poolban, mint a puskagolyó. De tényleg szerintem fel tudta magát pumpálni akkora sebességre, amekkorára rajta kívül talán akkor csak Sarkadi-Nagy Balu volt képes. Feri járja a világot a deszkájával és ez nagyon meglátszik a stílusán is. Tudjátok, van az a srác, akit ha először látsz, nem tudod, hogy magyarul szóljál-e hozzá vagy angolul, mert annyira zavarba hoz a megjelenése. Kevés ilyen srác volt mindig is, úgyhogy nagyon örülünk, hogy megérkezett az utánpótlás!


 

Retkes Dávid

Retkes Dávid - Smirgli

Dávid már annyira régóta jelen van a deszkás életben, hogy amikor gyűjtöttük a srácokat ehhez a cikkhez én őt nem is vettem számításba, mert azt hittem, hogy már bőven felnőttkorban jár. Kellemes meglepetés volt, amikor kiderült, hogy tévedtem. Dávidot az a fajta deszkásnak tartom, aki ha az USA-ba születetik, akkor már felkapta volna egy jól menő multinacionális gördeszkás márka. Az a fajta koncentráció, összpontosítás, mozgáskoordináció és összehangoltság, amit Dávid trükkjein látni, nagyon hasonló számomra a Nyjah Huston féle, vitatott robot-gördeszkázással. Ez a fajta deszkázás sokak számára taszító, de hadd mondjam azt, hogy évekkel ezelőtt ilyennek gondolták Rodney Mullen-t, Tony Hawk-ot, Sean Sheffey-t, Peter Smolik-ot, de hogy másféle deszkást mondjak még John Cardielről is olvastam egy olyan régebbi cikket, amiben robotnak titulálták! Nem húzva tovább a szót nézzétek meg Dávid legfrissebb összeállítását, amiben végtelen trükk-arzenáljával szedi szét a spotokat!


 

Kollár Dominik

Kollár Dominik - Smirgli

Egy jó barátom hívta fel a figyelmemet először Dominikre, mint kissrácra, akire érdemes odafigyelni nem pár év múlva, hanem már most is. Jó ötlet volt, Olcsa! Egészen elképesztő az, amikor egy nálad majdnem 10 évvel fiatalabb, egy-két fejjel alacsonyabb srác már megtalálta a saját stílusát és arra is rájött, hogy milyen gördeszkázás fekszik és tetszik neki a legjobban. Dominik, mint a lista többi szereplője nem túl hétköznapi stílussal rendelkezik, hanem hozza a jó öreg koszos, New York-i lazaságot, amit sokan szeretnek erőltetni, de csak kevés emberen látszódik igazán, hogy tényleg az, aminek próbálja beállítani magát. Szeretem kiemelni egy-egy deszkásnak azt a trükkjét, ami nekem nagyon bejött a videójában, de ezt most inkább az egész részére kiterjeszteném.


[A videó a cikk megjelenése óta letörlődött.]

 

Zelei Dani

Zelei Dániel - Smirgli

A fiatal deszkások egyik legkirályabb tulajdonsága a végtelen lelkesedés, amikor a legkisebb dologra - ami lehet, hogy más szerint nem is érdekes - úgy fel tudnak pörögni, mint más a legnagyobbra sem. Danit is ilyennek ismertem meg. 2014 augusztusában Klosterneuburgban rendezte meg a Shuvit Crew a Shuvit Cup versenysorozat záró eseményét, amelyre - Dani szüleinek segítségével - Dani, Boti és Marci is eljöttek. Boti és Marci is eredményesen zárta a napot, de Dani lett a „Lion’s Skater of the day”, amit a legfiatalabb deszkások között hirdettek meg és a közönség döntötte el tapssal, hogy ki nyerjen. Az osztrák sógoraink - velünk együtt - pedig úgy üvöltöttek Daniért, mintha az életük múlna rajta. Ha érdekel egy olyan szemtelenül fiatal deszkásnak a videója, aki külföldön is megállja a helyét, akkor nézd meg Dani tavalyi vidijét:


 

Ari Zsombor

Ari Zsombor - Smirgli

Ami elsőre feltűnik a fiatal - Balatonalmádiban élő - deszkást nézve, az a könnyed ugyanakkor sebészien pontos stílusa. A székesfehérvári Lab-es Mikulásozás alkalmával csak lestünk, hogy milyen rutinosan és lazán pakolja oda flipből a csúszásokat. Míg Zsoláék bonyolult sorcival próbálkoztak, addig Zsombi folyamat be-beköszönt egy-egy kellemes trükkel. Pár hete egy remek résszel jelentkezett, mely csordultig van patent megmozdulásokkal. Reméljük rengeteg hasonló jelenettel örvendeztet meg minket a jövőben is!


 

+1 Kecskés Kornél

Kecskés Kornél - Smirgli

Félre értés ne essék, Kornélt nem azért raktuk bónuszként a listába mert nem tartjuk olyan tehetségesnek és lelkesnek, mint a listán lévő társait, csupán annyiról van szó, hogy csak Facebook-on érhető el az összeállítása. A R105 crew egyik legfiatalabb tagja nem csak a Rios pólója miatt, hanem a trükkök milyensége miatt is gyorsan beilleszkedhetett a csapatba. Reméljük, hogy ő is helyet kap majd a közelgő Fa-toló-álló gettó videókban, amikből van a csapatnak szép számmal. Ha érdekel Glen rövid kis összeállítása egy fiatalabb generációs Rios-ról, akkor lesd meg ezt a Facebook digit!

[A videó a cikk megjelenése óta letörlődött.]


Szöveg: Grabecz Ákos

bottom of page