Kassai záporos villám turné
 2014.05.25 | 22:00
Kassai záporos villám turné
A Vans "Shop Riot" sorozat kezdő állomásán, THE LAB névre keresztelt csapatunknak a rutinos helyiekkel és a cseh profikkal is szembe kellett néznie.

Péntek reggel indultunk el a szlovákiai Kassa városa felé azzal a szándékkal, hogy a Vans által idén is megrendezett, csapatok közt zajló versenysorozaton képviseljük hazánkat, illetve a The LAB Shop-ot. Az előre megálmodott összeállítás sajnos ideje korán megbomlott, hiszen Sárkány Kristóf végül nem tudott velünk tartani. A társaság mindenese, Kovács Bálint vállalta, hogy ha a szabályok megkövetelik, beszáll negyedik tagként Karkossiák Zsolt, Ostya és Kaposi Dávid mellé. Az előrejelzések viharos időjárást jósoltak fővárosunktól északabbra is, tehát csak remélni tudtuk, hogy nem megyünk ki potyára. Mielőtt becuccoltunk volna a ránk váró - régi osztálykirándulásokat idéző - hotelbe rátaláltunk egy frissen készült térre, melynek talaja és nyugodt környezete minden túlzás nélkül simán kenterbe veri a hazai spotjainkat. Rövid pötyögésünket nyári zápor szakította félbe, de a vihar elvonultával célba vettük Kosice ígéretes pályáját.

A szállásunktól félórányira meg is találtuk a szabadtéri komplexumot, ahová potom 1 eurós áron jutottunk be. Ízlésesen rendezett terek, játszótér, mini golf, kulturált wc és 80 euró centes hot-dog várja az odalátogatókat. A beton skatepark - melyen a brigádból eddig csak Zsola deszkázott - jóformán minden igényt kielégít. Az egybefüggő ívekről tökéletesen lehet rágurulni a döntött és egyenes korlátokra, a középső piramisra vagy a nagy negyedívre. Padkák, manual pad, london-gapek és mini-félcső is pofásan bele lett tervezve a parkba. Begurulva kissé elkapja az embert a tengerentúli pályák még nem is tapasztalt fuvallata. Nem csoda, hogy a Vans, sorozata 16 másik állomása mellé berakta a helyszínt, hiszen rohadt jó kis versenyeket lehet itt lezavarni.

Viszont kora délutáni megérkezésünkkor még az alábbi látvány fogadott:

A talaj egy-két ponton száraz, hát nem bír magával az ember...

A helyi arcok már a felszáradásra érkeztek, látszott rajtuk, hogy pontosan tudják mennyi időt vesz ez igénybe. Már aznap kinn gyakorolt a februári Lab Contest profi kategóriáját behúzó Rišo Tury és a patent trükköket dobáló cseh, Martin Pek. Mi is rázendítettünk, hogy bemelegítsünk a szombati nagy menetre. Az amúgy kevéske hibát rejtő talaj egyik vízelvezetőjében megakadva Bálint annyira odaverte csípőjét, hogy a későbbiekben sajnos a gurulás is nehézkesen ment neki. Időközben meghívást kaptunk egy esti mulatozásra, melyet kifejezetten a versenyzőknek rendeztek. A helyet többszöri neki indulásra találtuk csak meg, lekésve ezzel az ingyen piát, de a korábban felszolgált csirke szárnyakból még előrántott nekünk Martin Pek vagy két tálcával. A másnapi indulók közül majdnem mindenki ott volt és látszott, hogy összetartó kis közösség az övék.

A megmérettetés napján dél körül már mindenki kinn gyakorolt a napsütésben. Ismerős arcok tűntek fel úgy, mint a prágai fenegyerek Lukas Danek vagy a 2010-ben Mystic Cup-ot nyerő Maxim Habanec. Bálint állapota keveset javult, így nem maradt más választás, beszálltam a srácok mellé negyediknek. A szabályok nem követelték meg a négy főt, de mivel minden egyes tag kap pontokat - melyeket később összeadva születik meg az eredmény - jobb, ha nem hárman állnak ki a többi hiánytalan keret ellen. Összeállítás ide vagy oda a sötét felhők már gyülekeztek felettünk.

A büfében ülve és nézve a jégesőt még úgy éreztük, hogy ez bizony ennyi volt. Ám egy kis égi besegítésnek és a lelkes szervezőknek hála a tervezett kezdést tartani lehetett. Szerencsére rögtön az elején - másodikként - nyomhattuk le az öt perces jam session-t, ami arról szólt, hogy csak mi négyen vagyunk a pályán. Volt pár sikeres megmozdulásunk, így a tízből továbbjutó nyolc alakulat között találtuk magunkat. A következő felvonásban a helyi New Spirit formációt kaptuk ellenfélként. Ekkor mindkét csapatból, mindenki csak egy-egy trükköt csinált egymást váltva addig, amíg az idő le nem járt. Sajnos itt már kiütköztek gyengeségeink, így a döntős négyes közé már nem jutottunk be. A győzelemre még erősebb felállással is kevés esélyünk lett volna, hiszen a Streetmarket.cz shop-ot képviselő Tury, Danek, Habanec, Pek négyes úgy szántotta fel a pályát vonatozva, hogy valószínűleg már a belgiumi döntő lebegett a szemük előtt.

Ostya a kaja kupon lefogyasztása után, teli hassal még bedobta ugyan Nollie Hardflip-jét a Best Trick-en, de ennél keményebb trükkök is csattantak. Az eredményhirdetésen és az after party-n sajna már nem tudtunk részt venni, mivel a közel négy órás hazaút még előttünk állt. A turné nem lett volna teljes a GoPro másik oldalán álló Matusch István nélkül, aki jópár felvételt tartogat a nagyközönség számára.

Összességében remekül éreztük magunkat és megfogadtuk, hogy sűrűbben visszatérünk edződni erre a nagyszerű pályára, amit bárkinek csak ajánlani tudunk.

BURN roadblock

10 legütősebb hazai deszkás videó 2015-ből

10 legütősebb hazai deszkás videó 2015-ből

Hogy egy kicsit még szó legyen az előző évről.
DEDICATED 2

DEDICATED 2

Kezdjük is el az évet egy premierrel!
Barcelona télen sokkal melegebb

Barcelona télen sokkal melegebb

November végén még simán deszkázható a hírhedt katalán város, hiszen akkor is 20 fok körül melenget az idő.